In september en oktober start bij veel agrariërs de oogst. Agrariërs en loonbedrijven rijden dan met trekkers en aanhangwagens over de weg, terwijl hun banden onder de aarde zitten. Dat kan gevaarlijk zijn, want modder op de weg leidt tot gladheid. In het verleden zijn er hierdoor in onze en omliggende gemeentes verschillende ongelukken gebeurd.

Controle van de wegen

De gemeente controleert de wegen in deze periode extra op aarde en we vragen inwoners om alert te zijn. Waarschuw een bestuurder van groot materieel die vanuit een naast gelegen perceel aarde de weg op rijdt als je ziet dat er een gevaarlijke situatie ontstaat. Dan kan hij of zij de weg (laten) schoonmaken. De vervuiler is namelijk wettelijk aansprakelijk. En de schade kan behoorlijk oplopen als er door modder op de weg een ongeval wordt veroorzaakt.

Waarschuwingsborden

Bij werkzaamheden kunnen agrariërs en loonbedrijven waarschuwingsborden plaatsen. Deze borden wijzen de weggebruikers op aarde op de weg. Het gaat om een waarschuwingsbord voor slipgevaar, een onderbord met de tekst ‘aarde/klei’ en een adviessnelheidsbord van 30 kilometer per uur. Pas als de werkzaamheden zijn afgelopen en de weg weer schoon is, mogen de borden worden verwijderd door de desbetreffende loonwerker/agrariër.

De rekening is voor de vervuiler!

De gemeente krijgt tijdens het oogstseizoen vaak meldingen van fietsers en automobilisten over modder op het wegdek. Als bekend is wie verantwoordelijk is voor de vervuiling van het wegdek, nemen we contact op met de betreffende agrariër of loonwerker. Als de veroorzaker onbekend is, onderneemt de gemeente actie. Uiteraard ontvangt de veroorzaker (als deze wordt achterhaald) daar later een rekening voor.

Meer informatie

Voor vragen of klachten over vervuiling op de weg kunt u contact opnemen via ruimtelijkbe-heer@reuseldemierden.nl of 0497 - 650 650.