Op 1 augustus heeft de rechtbank uitspraak gedaan over het beroep dat gemeente Hilvarenbeek instelde tegen de versmalling van de Prins Hendriklaan op Landgoed De Utrecht. De rechtbank heeft het beroep ongegrond verklaard. Dat betekent dat het verkeersbesluit(externe link) dat gemeente Reusel-De Mierden in 2021 nam in stand blijft.

De Prins Hendriklaan is een relatief smalle weg door Landgoed De Utrecht. Deze werd regelmatig gebruikt voor agrarisch- en vrachtvervoer over de Belgische grens. Dit veroorzaakte overlast voor fietsers en wandelaars van de Prins Hendriklaan (waarvan recreëren het voornaamste doel is). Daarom versmalde de eigenaar van Landgoed De Utrecht, ASR, in 2020 de weg met paaltjes tot een doorgang van 2 meter. In 2021 nam het college een verkeersbesluit dat deze wegversmalling bevestigde.

Gemeente Hilvarenbeek tekende officieel bezwaar en beroep aan. De gemeente was van mening dat de wegversmalling zou leiden tot extra overlast van zwaar verkeer in de kernen Hilvarenbeek en Esbeek. Maar de rechter besloot dat hier onvoldoende objectief bewijs voor was en dat er ook andere routes zijn die het zware verkeer richting de Belgische grens kan nemen met minimaal tijdverlies. Het beroep is ongegrond verklaard door de rechtbank. Praktisch betekent dit dat de wegversmalling zoals die nu is in stand blijft.

Bij de Raad van State staat een hoger beroep open tegen de uitspraak.