Op last van burgemeester Annemieke van de Ven is op dinsdag 14 september een woning aan de St. Cornelisstraat in Hooge Mierde gesloten voor vier maanden. Op 25 mei van dit jaar werd op deze locatie een verdachte aangehouden door de politie Oost-Brabant wegens verdenking van bezit en handel in harddrugs. Voordat de burgemeester een pand of lokaal kan sluiten, moet de gemeente een juridische procedure doorlopen. Daarom zit er enige tijd tussen de datum van constatering en de daadwerkelijke sluiting. 

Damocles

De sluiting is gebaseerd op artikel 13b van de Opiumwet (ook wel Wet Damocles genoemd) en het bijbehorende gemeentelijke ‘Damoclesbeleid’. In dit beleid is vastgelegd dat een woning of lokaal tijdelijk kan worden gesloten als er een niet toegestane handelshoeveelheid drugs wordt aangetroffen. Doel van de tijdelijke sluiting is de bestrijding van de drugshandel en een einde maken aan druggerelateerde activiteiten vanuit de woning of lokaal. De sluiting is voor de duur van vier maanden. De deuren en de ramen van de woning worden verzegeld en er hangen aankondigingen op de deur en voor de ramen. 

Aanpak ondermijning

Criminelen maken enorme winsten met drugshandel. Vaak investeren zij dat illegaal verkregen vermogen in legale branches, zoals vastgoed en horeca. Die vermenging van boven- en onderwereld is uiterst zorgelijk. We noemen dat ook wel ‘ondermijning’. Overheidspartners als politie, Openbaar Ministerie, gemeenten en de Belastingdienst werken steeds meer samen bij de aanpak van verdachte zaken en personen. Deze integrale aanpak vergroot de slagkracht van de overheid tegen georganiseerde criminaliteit. Het doel is om misstanden aan te pakken en de georganiseerde- en ondermijnende criminaliteit een halt toe te roepen. Ook is het belangrijk dat inwoners zich ervan bewust zijn dat dit soort activiteiten onze samenleving ontwrichten.

Als burger kun je zomaar in zo’n situatie terecht komen, soms zonder dat je er zelf erg in hebt. Bijvoorbeeld door het verhuren van een schuur die toch leeg staat, of het wegbrengen van pakketjes met de scooter naar een andere gemeente of zelfs naar België. En als je dan eenmaal in dat ‘wereldje’ terecht bent gekomen en gewend bent geraakt aan het geld, is het lastig om er weer uit te stappen. De personen waar je zaken mee doet houden jou als verhuurder of bezorger in hun macht. Dit begint vaak subtiel, maar gaat van kwaad naar erger. En jij bent wel degene die als eerste in beeld komt bij politie en justitie.

Oproep van de burgemeester

“Om deze vorm van criminaliteit te bestrijden, heb ik u als inwoner hard nodig. Wanneer een hennepkwekerij vlam vat, een drugslab ontploft of iemand wordt bedreigd, omdat diegene niet (mee) wil meewerken aan iets illegaals, kan dat grote gevolgen hebben. Ik roep daarom op om wanneer u zaken ziet die mogelijk niet in de haak zijn, dat te melden bij de politie of bij Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000."