In woningen die voor 1960 zijn gebouwd, kunnen loden waterleidingen liggen. Te veel lood in drinkwater is niet gezond. Een loden leiding laat langzaam looddeeltjes los. Die komen in het drinkwater terecht. Vooral voor jonge kinderen kan dit gevaarlijk zijn. Via www.milieucentraal.nl/lodenleidingen lees je meer over de gezondheidsrisico’s.

Loden leidingen herkennen

Als je eigenaar bent, ben je zelf verantwoordelijk voor jouw leidingen. Je kunt checken of jouw woning loden waterleidingen heeft. Deze leidingen zijn grijs van kleur en hebben een onregelmatige vorm. Bij het tikken op een loden leiding hoor je een doffer geluid dan bij een koperen of ijzeren leiding. Een meting kan definitief vaststellen of er in jouw woning nog loden leidingen zijn. Heb je nog loden leidingen? Laat ze dan vervangen door een erkende installateur, bijvoorbeeld een loodgieter!

Voor huurders

De rijksoverheid heeft verhuurders gevraagd hun panden te controleren en loden waterleidingen te vervangen. Je verhuurder moet zorgen voor schoon drinkwater. Je kunt aan je verhuurder vragen of er loden leidingen zijn en of hij/zij ze wil vervangen. Wil de verhuurder de leidingen niet vervangen? Dan kun je beroep doen op de huurcommissie of de rechter. De huurcommissie kan jouw huur verlagen totdat de leidingen zijn vervangen.

Meer informatie

Wil je meer weten over loden leidingen, het vervangen daarvan of je rechten als huurder? Kijk dan op www.milieucentraal.nl/lodenleidingen.