Eenzaamheid in de Kempen verminderen en het liefst voorkomen. Dat was het onderwerp van de online bijeenkomst op 28 januari. Deze werd georganiseerd door gemeenten Bergeijk, Eersel en Reusel-De Mierden. 

Samen maken we het verschil

Het was een afwisselende bijeenkomst met interviews, informatie en discussies in werkgroepen. Maar liefst 66 deelnemers waren aanwezig; van buurtvereniging, KBO, Zonnebloem, dorpsambassadeur, Vluchtelingenwerk, Werkgroep Zorg en Welzijn, dorpsraad tot woningstichting. Een ervaringsdeskundige vertelde hoe zij eenzaamheid ervaart en hoe zij anderen helpt die zich eenzaam voelen. Tijdens de bijeenkomst keken we naar bestaande activiteiten en waar nog versterken mogelijk is. De input wordt nu uitgewerkt. Daarna gaan we aan de slag met alle partijen om eenzaamheid in de Kempen aan te pakken, Samen maken we het verschil maken voor mensen die eenzaam zijn! En dat is belangrijk, want eenzaamheid is een steeds groter probleem.

Eenzaam door corona?

Wist u dat 33% van de mensen tussen 19 jaar en 64 jaar eenzaam is? En dat dit percentage in de groep 65+ nog hoger is, namelijk 43%? Door de coronamaatregelen zijn er aanzienlijk meer mensen eenzaam. Door alle maatregelen en de angst om besmet te raken, is er veel minder contact met elkaar, waardoor meer mensen zich eenzaam voelen. In onderstaande infographic leest u meer specifieke cijfers.

Iets doen?

Wil je weten wat jij kunt doen tegen eenzaamheid? Kijk dan op de website van Een tegen eenzaamheid.