Speelt mee in de productie ‘Iets met boeren’

Samen met gemeente Sint Anthonis en FoodUp Brabant presenteren we in oktober de voorstelling ‘Iets met boeren’. Doel is om meer begrip te realiseren tussen boeren en niet-boeren. De voorstelling wordt gespeeld met lokale toneelspelers. Zij spelen de voorstelling samen met professionals van Bureau Pees, een Brabants productiehuis dat zich richt op theater over maatschappelijke thema’s. Jan Berger is een van de lokale spelers die meespeelt in oktober.

Bureau Pees deed een oproep aan lokale toneelspelers voor deze productie. Wat heeft je doen besluiten om je aan te melden?

“Allereerst ben ik enorm betrokken bij het wel en wee van onze agrarische inwoners. Als dierenarts heb ik van dichtbij ervaren wat de boeren de laatste 30 jaar hebben doorgemaakt. Door allerlei regelingen worden boeren, die voor voedsel zorgen en belangrijke deelnemers zijn aan onze economie, heen en weer geslingerd tussen gewaardeerde voedselproducenten en milieuvervuilers. Dat heeft een groot effect op hen; zij worden als het ware in een hoek gedrongen. Veel boeren voelen zich eenzaam. Het is dus heel goed om de burger kennis te laten nemen van de positie waarin boeren zich bevinden. Dus ik doe mee aan deze productie omdat ik me betrokken voel. Daarnaast ben ik zelf toneelregisseur. Toen Peter Dictus (Bureau Pees) me benaderde om mee te doen, was ik direct enthousiast; ik ken zijn werk vanuit het Zunderts Toneel en wist direct dat dit een hele bijzondere productie zou worden. Daar wil ik gewoon bij zijn!”

Heeft je achtergrond als dierenarts nog invloed op je spel?

“Natuurlijk! Ik ben bij veel boeren achter de voordeur geweest. In gesprek met Peter Dictus heb ik mijn visie gedeeld over de huidige situatie van de boeren en hun positie in de maatschappij. Als toneelspeler is het handig als je je kunt verplaatsen in de persoon die je speelt. Ik heb het voordeel dat ik weet hoe het ‘boerenhoofd’ in elkaar steekt en wat zij meemaken.”

Er zijn nu verschillende repetities geweest. Hoe ervaar je het stuk?

“Tot nu toe is vooral geïmproviseerd om zo de spelers te leren kennen en te weten te komen wat zij (aan) kunnen. We hebben ook gerepeteerd in een lege stal, waar vroeger koeien stonden. Ik was vroeger dierenarts bij die boer. Die repetitie was dan ook best wel emotioneel voor mij persoonlijk.”

De voorstelling wordt niet gespeeld in een theater, maar op een boerenlocatie. Wat heeft dat voor effect? 

“Je zou het kunnen vergelijken met een toneelstuk bekijken in een schouwburg met een toneeldecor of kijken naar een film die is opgenomen in een 100% natuurlijke omgeving. Die omgeving pakt je, dat maakt het bijzonder echt.”

Wat denk je dat de voorstelling gaat doen met het publiek?

“We hopen allemaal dat direct na de voorstelling al een gesprek op gang komt tussen burgers en boeren. Ik vind dat de boerenstand in Nederland zich opener zou kunnen opstellen. Ook om te laten zien wat er allemaal al gedaan is op het gebied van diervriendelijkheid en milieu. Meer openheid leidt tot meer begrip over en weer. Veel mensen weten het niet, maar de beste boeren van de wereld wonen in Brabant!”

U kunt de voorstelling ‘Iets met boeren’ gaan zien op 15, 16 en 17 oktober bij IJsboerderij Fabor, Hamelendijk 5 in Reusel.

Koop hier je kaartje!