Een teek? Pak ‘m beet!

Van een tekenbeet kun je ziek worden. Controleer jezelf en anderen op tekenbeten nadat je 'in het groen' bent geweest. Ben je gebeten door een teek, dan is het belangrijk dat je de teek snel weghaalt. Meld een rode ring, vlek of koorts na een tekenbeet bij je huisarts.

Waar komen teken voor?

Teken komen in het hele land voor, in bos, park, hei, duinen of in de tuin. Ze zitten in de buurt van bomen of struiken in hoog gras of tussen dode bladeren. Teken kunnen zich vastbijten in de huid van mensen.

Controleren is belangrijk

Controleer je lichaam en kleding op tekenbeten als je in het groen bent geweest. Teken kunnen zich overal vastbijten, maar hebben voorkeur voor liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, randen van het ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek. Heb je een tekenbeet? Haal de teek snel weg. Hoe langer de teek in je huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt.

Naar de huisarts?

Ga naar de huisarts als je één van de volgende klachten hebt na een tekenbeet:

  • Een verkleuring van de huid op de plek van de tekenbeet, die groter wordt. Deze kan tot drie maanden na een tekenbeet verschijnen.
  • Koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn, in de eerste weken na een tekenbeet.
  • Soms kunnen gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten ontstaan. Dat kan gebeuren als de vroege klachten van de ziekte van Lyme niet behandeld zijn met antibiotica. Maar deze klachten zijn soms ook een eerste uiting van de ziekte.

App RIVM Tekenbeet

Ben je of zijn je kinderen regelmatig in het groen of in de tuin? En wil je alle informatie over teken bij de hand hebben? Download dan de RIVM tekenapp in de Google Play Store of App store. Deze app geeft antwoord op alle vragen. Denk aan hoe zien teken er ook al weer uit? Wanneer zijn teken actief? Hoe kun je een teek het beste verwijderen?

Meer informatie?

Kijk voor meer informatie over teken en de ziekte van lyme op de website van het RIVM. Heb je daarna nog vragen? Neem dan contact op met het team Infectieziekten van de GGD Brabant-Zuidoost via telefoonnummer 088 - 003 13 33 of infectie-ziekten@ggdbzo.nl