NIX18 ook in de zomer

De zomer is voor veel jongeren een prachtige tijd. Dit jaar ziet de vakantie er anders uit dan normaal omdat festivals en evenementen niet doorgaan. Toch liggen verleidingen nog steeds op de loer. Hoe gaat jouw kind om met drank, drugs en tabak als je er niet bij bent? En wat kun je doen om jouw kind hierbij te helpen?

Waarom is de afspraak ‘NIX 18’ zo belangrijk?

Weet dat je als ouder invloed hebt op het gedrag en de keuzes van jouw kind. Pubers vinden het heel be-langrijk wat hun ouders denken, ook al laten ze dat niet altijd blijken. Daarnaast hebben pubers juist regels nodig bij het verkennen van hun grenzen. Het drinken van alcohol voor het 18de levensjaar is erg schadelijk, omdat de hersenen zich nog ontwikkelen totdat iemand 24 jaar is. Alcohol en tabak verstoren deze ontwikkeling. Ook is de kans op verslaving groter, wanneer een kind op jonge leeftijd start met drinken. 

Enkele tips

  • Stel duidelijke regels en praat met je kind. Het is belangrijk dat je als ouder regels stelt en duidelijk je mening geeft over roken en drinken.
  • Bespreek het op tijd. Het is belangrijk om tijdig regels te stellen over roken en drinken. Doe dit voordat je kind nieuwsgierig is en een sigaret of alcoholisch drankje uitprobeert.
  • Blijf in contact door te praten met je puber. Het zelfvertrouwen groeit wanneer je oprechte interesse toont. Een puber met zelfvertrouwen kan beter ‘nee’ zeggen tegen verleidingen. 
  • Geef het goede voorbeeld. ‘Zien roken doet roken’ en ‘zien drinken doet drinken’. Drink en rook daarom zo min mogelijk in de buurt van jouw kind.
  • Praat erover met andere ouders. Vaak zeggen pubers dat andere ouders minder strenge regels hanteren. Maar is dat wel zo? Het is prettig om van andere ouders te horen hoe zij het aanpakken.
  • Maak geen ruzie. Heeft je kind toch een keer gerookt of gedronken? Veroordeel hem of haar niet. Bespreek waarom het moeilijk was om ‘nee’ te zeggen en probeer nieuwe afspraken te maken. 

Kijk op www.helderopvoeden.nl en www.nix18.nl voor meer tips, filmpjes en oefeningen. Op naar een prachtige zomer!