Rijksoverheid start verspreiding jodiumtabletten

Om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op een eventueel kernongeval (een stralingsincident) start de Rijksoverheid In september met de verspreiding van pakketjes jodiumtabletten. De pillen worden verspreid als voorzorgsmaatregel.

De kans op een kernongeval is bijzonder klein. Bij een kernongeval kan radioactief jodium vrijkomen. Het radioactieve jodium kan vervolgens in het lichaam terecht komen door inademing. In het lichaam wordt het radioactieve jodium opgenomen door de schildklier. Op latere leeftijd kan dan schildklierkanker ontstaan.

Jodiumtabletten voorkomen dat het lichaam radioactief jodium opneemt. Door een jodiumtablet in te nemen als de overheid dit aangeeft, raakt de schildklier verzadigd met jodium. De schildklier neemt dan minder radioactief jodium op, waardoor de kans afneemt om schildklierkanker te ontwikkelen.

De gemeente Reusel-De Mierden ligt binnen de straal van 0-20 km van de onderzoeksreactor in het Belgische Mol. Daarom ontvangen alle inwoners tot en met 40 jaar in september per post de jodiumtabletten. Mensen die niet binnen de doelgroep vallen kunnen de tabletten kopen bij de apotheek.

Uitgebreide informatie over dit onderwerp kunt u lezen op www.waaromkrijgikjodiumtabletten.nl.

(bron: www.rijksoverheid.nl)