Sobere herdenking 4 mei

Op maandag 4 mei stonden we stil bij de viering van 75 jaar vrijheid en herdachten we de oorlogsslachtoffers. Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus ging de traditionele herdenking om 20.00 uur rondom het monument op het Kerkplein dit jaar niet door. Omdat het belangrijk is om toch te herdenken hebben burgemeester Annemieke van de Ven, wethouder Frank Rombouts en veteraan Stephanie Raes-Schoenmaker tijdens een sobere herdenking stilgestaan bij de oorlogsslachtoffers. Op een afwijkend tijdstip en zonder publiek. 

Terugblik viering 75 jaar vrijheid

Wethouder Frank Rombouts blikte terug op de vele activiteiten in oktober 2019 in het kader van 75 jaar vrijheid. Zo waren er de revue 'En we duiken nie mèr onder', werden Engelse familieleden van omgekomen militaire slachtoffers ontvangen, was er de tentoonstelling van Museum de Bewogen Jaren 1939-1950 en was er de officiële herdenking op 5 oktober. 

Verhalen om nooit te vergeten

Wat veel verhalen vertellen, is dat vrede en vrijheid, democratie en mensenrechten, niet vanzelfsprekend zijn. Het persoonlijke verhaal van de burgemeester gaat over haar vader die na de tweede wereldoorlog werd uitgezonden naar Indonesië. 

U kunt de volledige toespraken van de wethouder en de burgemeester lezen in de documenten onderaan dit bericht.  

Kranslegging

Na het Taptoesignaal gespeeld door Gerard Sanders werd de krans werd gelegd door de burgemeester samen met veteraan Stephanie Raes-Schoenmaker. Stephanie woont in Reusel en heeft aan diverse missies deelgenomen, waaronder in Afghanistan. Zij sprak hierbij de volgende woorden:

"Laten we niet vergeten waarom we herdenken.
Vooral nu we merken dat de vrijheid die ons gegeven is beperkt wordt.
Laten we de helden van toen eren.
En geven we de gesneuvelden die volgden net zo goed erkenning.

Ik heb meerdere collega's helaas de laatste groet gebracht en ben zelf gewond geraakt.
Laten we samen stil staan bij hen die sneuvelden om ons in vrijheid te laten leven en bij de militairen die dezelfde kans wilde geven
aan hen die het nodig hadden en nog hebben.

Ik herdenk alle gesneuvelden die vielen voor de vrijheid van ons land en zij die sneuvelden voor de vrijheid van anderen."

Terugkijken op KempenTV

Van de herdenking zijn opnamen gemaakt. Deze reportage zal binnenkort via KempenTV te zien zijn.