Spanningen thuis voorkomen én oplossen

Kinderen, jongeren en ouders zijn meer thuis dan gewoonlijk. De informatie verandert van dag tot dag en met z’n allen thuis zijn is nu het nieuwe 'normaal'. Wat kun je als ouder doen om spanning te voorkomen? En wat doe je als deze toch oploopt?

Praten over corona

Praten met elkaar is in elke situatie heel belangrijk, en nu misschien nog wel belangrijker. Samen stilstaan bij hoe het met jou en je gezin gaat, kan goed helpen in deze tijd. Kinderen hebben het meest aan eerlijke informatie en aan een volwassene die rustig, betrouwbaar en liefdevol blijft. Natuurlijk mag je als ouder laten blijken dat jij de situatie ook lastig vindt. Zorg wel dat jouw kinderen daardoor niet bang worden.

Buiten zijn en spelen

Lekker buiten zijn kan goed helpen om spanningen te voorkomen. Alleen én met elkaar. Als je met het gezin naar buiten gaat, ga dan niet naar drukke plekken. Buitenshuis mogen kinderen tot twaalf jaar (die niet ziek zijn) gewoon met elkaar spelen.

Op de website van het Nederlands Jeugd Instituut staat meer informatie en tips voor ouders. 

(Vermoedens van) huiselijk geweld

Het thuisblijven kan zorgen voor een gespannen sfeer, waardoor huiselijk geweld kan toenemen. In deze tijd is het belangrijk om extra aandacht te hebben voor vermoedens van huiselijk geweld. Let op de signalen, ga in gesprek of vraag om advies en hulp als je je zorgen maakt. Bel bij direct gevaar altijd 112. Ben je zelf slachtoffer of getuige van mishandeling? Of gaat het niet goed in je gezin? Dan kun je via 0800-2000 bij Veilig Thuis terecht voor advies en hulp. Kinderen kunnen met de Kindertelefoon chatten of bellen via 0800 - 0432.