Reusel-De Mierden: minste restafval van Nederland!

Reusel-De Mierden stevent af op de kleinste hoeveelheid aan huis opgehaald restafval in Nederland. De inzamelgegevens van april 2015 tot en met april 2016 zijn doorgerekend.

Hieruit blijkt dat de inwoners van Reusel-De Mierden toewerken naar een record van slechts 20 kilogram restafval per inwoner per jaar! (gemiddeld in Nederland > 100 kilogram) Onze gemeente neemt daarmee de eerste plaats van Nederland in.

Wij zijn erg trots op wat onze inwoners tot stand hebben gebracht. Wethouder Cees van de Ven vertelt; “in april 2015 hebben we de tariefzak voor restafval ingevoerd. Wij zagen hier een goede prikkel in om afvalscheiding te stimuleren. Maar dat onze inwoners zo’n mooi resultaat hebben behaald, overstijgt onze verwachtingen. We zijn erg benieuwd waar de teller eind dit jaar op zal staan.”

Omdat het belangrijk is deze cijfers vast te houden, blijft de gemeente op zoek naar manieren om de hoeveelheid restafval terug te dringen. Dit onder andere door veel service te bieden om afval goed te kunnen scheiden. In Hulsel is daarom afgelopen negen maanden een proef met een ‘spullenbak’ uitgevoerd. Inwoners verzamelen hier bruikbare en niet-herbruikbare spullen in zoals textiel, (kapot) serviesgoed en kleine elektrische apparaten. De ingeleverde spullen worden door medewerkers van WVK gesorteerd in zeventien verschillende stromen. Na negen maanden is bijna 500 kilo aan spullen ingezameld waarvan 99% hergebruikt kon worden. Dit najaar wordt de inzet van de spullenbak geëvalueerd.

Grafiek hoeveelheden ingezameld huishoudelijk afval (belangrijkste 3 stromen)

GFT: Groenten,- Fruit- en Tuinafval;

PMD: Plastic-, Metalen verpakkingen en Drankenkartons;

REST: Restafval.