Tegels eruit, groen erin. Dat is het motto van het NK Tegelwippen. Van april tot en met oktober konden inwoners en gemeenten in heel Nederland meedoen. Ook konden gemeenten elkaar uitdagen. En dat is precies wat gemeente Bladel deed. Samen gingen we de vriendschappelijke strijd met elkaar aan. En zo zetten we ons samen in voor een groenere leefomgeving!

Tegels eruit, groen erin

Het NK Tegelwippen is in het leven geroepen om Nederland groener te maken. Het weer in ons land wordt steeds extremer. Hevige regen en periodes van droogte volgen elkaar op. Dit extreme weer heeft gevolgen. Denk aan natuurbranden, overstromingen en temperaturen die oplopen. Stenen laten geen warmte door en verkoelen ook niet als het heet is. Groen doet dat wel.

Door minder tegels en meer groen gaan we wateroverlast tegen en maken we onze leefomgeving koeler. Ook maken we hiermee de omgeving weer aantrekkelijk voor dieren en insecten. Én voor onszelf. Wist je namelijk dat een groene omgeving heel goed is voor onze mentale gezondheid?

Spannende strijd

De afgelopen maanden waren spannend. Lange tijd liep Bladel aan kop. Maar wij waren duidelijk van de lange adem, want in de zomer begonnen we aan een heuse eindsprint. En met resultaat! Want ondanks dat Bladel uiteindelijk meer tegels wipte, is onze TPI (gewipte tegels per 1000 inwoners) hoger. En dus winnen wij deze vriendschappelijke strijd!

De eindstand

Maar in deze wedstrijd zijn we allemaal winnaars. Want iedere gewipte tegel die plaatsmaakt voor groen is winst. In totaal zijn er in de deelnemende gemeenten zo’n 4,5 miljoen tegels gewipt! Dat zijn maar liefst 82 voetbalvelden. Het maakt ons land weer een stukje groener.

Bladel wipte in totaal 41.929 tegels en Reusel-De Mierden 37.038. Met deze stand veroverden we de 2e en 3e plaats in heel Nederland in de categorie kleine gemeenten (< 50.000 inwoners). Een resultaat waar we samen heel trots op zijn!

Vandaag sloten wethouders Peter van de Noort en Wim van der Linden de wedstrijd officieel af. Peter van de Noort: “De gemeente kan veel doen, maar onze inwoners ook. Laten we dus samen in actie komen en met zijn allen de komende jaren de schouders eronder zetten om onze gemeente weersbestendiger te maken. Deze tegelwipactie is hier natuurlijk een mooi voorbeeld van!”

Bedankt aan iedereen die heeft meegedaan. Samen maken we onze leefomgeving groener en beter bestand tegen extremer weer. Op naar een klimaatbestendige toekomst!

Meer weten?

Wil je meer weten over het NK Tegelwippen? Kijk dan eens op www.reuseldemierden.nl/tegelwippen. Hier vind je ook inspiratie voor een groenere tuin.

Op de foto: wethouders van Bladel en Reusel-De Mierden