Wanneer je de tuin van Janneke Volleberg-Barbiers binnenloopt zie je direct verschillende planten, struiken en boompjes staan. Hoe langer je naar deze planten kijkt, hoe meer hommels en vlinders je tegenkomt. Janneke is een van de inwoners die vroeger een versteende tuin had. Deze heeft ze door het wippen van haar tegels omgetoverd tot een ware oase voor hommels, bijen en vlinders. We stellen haar een aantal vragen om meer te weten te komen over haar tuin:

Zou jij jezelf even kort voor willen stellen?

Op de foto: Janneke Volleberg-Barbiers
Janneke is graag aan de slag in haar eigen achtertuin.

Ik ben Janneke Vollebergh-Barbiers, 66 jaar en ik woon samen met mijn man Bert in Hooge-Mierde. Ik ben correspondent voor huis-aan-huisblad ‘De Uitstraling’, neem deel aan een slagwerkorkest en ben secretaris van de dorpsraad. Daarnaast is mijn tuin uiteraard een grote hobby van mij. Ik noem mijzelf daarom wel eens gekscherend een pensionado 3.0, aangezien ik nog met heel veel dingen bezig ben.

Wat was voor jou de aanleiding om aan de slag te gaan met tegelwippen?

Dat is vooral gekomen door mijn liefde voor planten en tuinieren. Ik heb namelijk 50 jaar in Eindhoven en Veldhoven gewoond. Dit waren altijd huizen die een grote tuin hadden. Uiteindelijk ben ik verhuist naar Nieuwegein, naar een woning met een hele kleine tuin. Om mijn hobby te kunnen blijven vervullen heb ik toen zelfs een tuinkamer binnen het huis gemaakt, vol met kamerplanten. Toen heb ik tegen mijzelf gezegd: “Mijn volgende huis heeft een grote tuin, want dat is mijn hobby”. De tuin van onze woning in Hooge-Mierde lag bij de bezichtiging helemaal vol met tegels. Toen we deze woning kochten zei ik daarom tegen mijn man: “We kopen het huis, mits ik de hele tuin opnieuw mag doen”.

Hoe ben je hiermee aan de slag gegaan?

Een hele tuin opnieuw inrichten is een grote klus, dus hebben wij er toen een hovenier voor in de arm genomen. Jos, eigenaar van De Tuinen van De Graaf (Lage Mierde), heeft dit toen voor ons gerealiseerd. We hebben allereerst alles leeggehaald, zodat we met een schone lei begonnen. We moesten namelijk de juiste ondergrond maken zodat planten er ook daadwerkelijk konden groeien. Alle tegels die uit de tuin vrijkwamen heeft De Graaf verwerkt. Die tegels hadden nu mooi bij kunnen dragen aan de telling voor het NK Tegelwippen!

Op de foto: De tuin van Janneke
De bloemen zijn een mooie uitvalsbasis voor insecten.

Hoe heb je vervolgens inspiratie opgedaan voor de inrichting van de tuin?

Ik had op internet al een hele collectie van voorbeeldtuinen gemaakt. Ik wist namelijk al dat mijn achtertuin een zogenoemde ‘cottage garden’ zou worden, dus met dichte beplanting en smalle slingerende paadjes. Ik had zelfs al uitgezocht welke kleuren ik hier graag in terug wilde zien. De voortuin moest daarentegen een afspiegeling worden van Hooge-Mierde. Je ziet hier in de omgeving namelijk veel beuken en goudbruine kleuren. Onze voortuin moest daarom ook zo ingericht worden dat deze past binnen het straatbeeld. Op basis van mijn inspiratie hebben Jos en zijn collega’s het ontwerp gemaakt zoals je het nu ziet.

Wat heeft het jou opgeleverd?

Bij het ontwerpen van de tuin heb ik onder andere rekening gehouden met de biodiversiteit. Ondanks dat dit een groengebied is kwam je hier namelijk nergens vogels tegen. Dus heb ik een paar vogelhuisjes geplaatst. Door deze huisjes, en de bomen die ik geplaatst heb, barst het nu van de huismusjes. Twee jaar op een rij heb ik al een nestje in het vogelhuisje gehad. Ik heb deze vogels zelfs voor het eerst mogen zien uitvliegen. Verder is mijn tuin een paradijs geworden voor hommels, bijen en vlinders. Op bijna iedere plant of struik vind je ze wel terug. Beplanting zoals de vlinderstruik, salie, kattenkruid en de dropplanten helpen hier enorm bij. Kortom, mijn tuin is een oase voor insecten en vogels geworden.

Welke tips zou jij inwoners willen geven die aan de slag willen met tegelwippen?

Wanneer je jouw tuin onder handen wilt nemen is het handig om alles al goed vooruit te plannen. Welke planten wil je, waar wil je deze neerzetten en past deze plek ook bij de soort plant? Door hier vooraf over na te denken voorkom je verrassingen. Zorg er daarnaast voor dat het geen verzameling wordt van leuke plantjes, maar maak er vooral één mooi geheel van. Neem eventueel een hovenier in de arm om je hierbij te helpen. Zij zijn namelijk de expert.

Natuurlijk hoef je het niet meteen groots aan te pakken. Je kunt ook beginnen door één tegel te verwijderen en hier één soort plant te plaatsen. Iedere tegel maakt daarin al een groot verschil voor hoe jouw tuin eruit komt te zien. Begin dus klein, maak het je eigen, en ga dan verder aan de slag!

Wil je zelf ook aan de slag met het wippen van tegels, en zo jouw tuin nog groener maken? Doe dan mee met het NK Tegelwippen! Tot 31 oktober lever jij jouw tegels namelijk gratis in bij de milieustraat en de gemeentewerf!

Maak een foto van de gewipte tegels én de aanmelding via www.nk-tegelwippen.nl/meedoen(externe link). Neem deze vervolgens mee naar de receptie van het gemeentehuis in Reusel. Je ontvangt dan een gratis waardebon van €15,- voor de Welkoop in Hulsel. Zo kun je meteen aan de slag!

Meer weten? Ga naar www.reuseldemierden.nl/tegelwippen en doe mee!