Wil je vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Ga dan naar het landelijke platform www.nederlandvoorvluchtelingen.nl(externe link). Daar vind je alle informatie over wat je kunt doen om de vluchtelingen te steunen. Op deze pagina vind je meer informatie over wat je in Gemeente Reusel-De Mierden kunt doen.

Spullen doneren

Via de vrijwilligers van Vluchtelingenwerk worden, indien nodig, gericht spullen ingezameld voor de vluchtelingen die in onze gemeente verblijven. Dan weten we ook zeker dat de spullen goed terecht komen en goed gebruikt worden. We verzoeken om niet op eigen initiatief spullen naar het vakantiepark of het gemeentehuis te brengen.

Vrijwilliger worden voor Vluchtelingenwerk

Vluchtelingenwerk is het eerste aanspreekpunt voor vluchtelingen in onze gemeente. Vluchtelingenwerk kan vrijwilligers gebruiken voor de maatschappelijke begeleiding van vluchtelingen en voor het spreekuur.

Wil je hierbij helpen of wil je op een andere manier iets voor Vluchtelingenwerk doen? Neem dan contact op met onze lokale coördinator Wendy Smolders via wsmolders@vluchtelingenwerk.nl of 0497-33 80 08 of met Robert van Driel via 06-18874475 om samen te bespreken wat jij kunt betekenen.

Zelf vluchtelingen opvangen

Wil je een opvangplek voor Oekraïense vluchtelingen aanbieden? Kijk dan op de website van https://takecarebnb.org/(externe link) of het landelijk platform www.nederlandvoorvluchtelingen.nl(externe link). Daar vind je alle informatie over wat je kunt doen om de vluchtelingen te steunen.

De landelijke overheid heeft de 'Handreiking particulieren opvang Oekraïners(externe link)' opgesteld. In de handreiking staat hoe je een opvangplek aan kunt bieden, waar je op moet letten en welke voorzieningen er beschikbaar zijn.

Daarnaast willen we voor de opvang van vluchtelingen in gemeente Reusel-De Mierden graag nog een aantal zaken onder de aandacht brengen:

Belangrijke informatie voor aanbieders van thuisopvang

 • Aanbieders van thuisopvang roepen we op om zich bij de gemeente te melden via oekraïne@reuseldemierden.nl. We kunnen dan de bewoning van bijgebouwen of particuliere vakantiewoningen (welke in strijd met het bestemmingsplan zijn) via een gebonden gedoogbeschikking juridisch mogelijk maken. Ook kunnen we dan adviseren over het (brand)veilig maken van de opvanglocatie.
   
 • Het is belangrijk dat alle vluchtelingen uit Oekraïne die in onze gemeente verblijven zich inschrijven in de gemeentelijke Basisregistratie Personen. De vluchtelingen krijgen dan een BurgerServiceNummer. Dat is nodig om hier een bankrekening te openen, om leefgeld aan te vragen en ook om te kunnen werken hier.
   
 • We raden aan om je te melden bij Vluchtelingenwerk Reusel-De Mierden. Vluchtelingenwerk kan helpen bij de noodzakelijke ondersteuning van de vluchtelingen in onze gemeente. Je kunt contact opnemen met Robert van Driel via rvandriel@vluchtelingenwerk.nl of 06-18874475 van Vluchtelingenwerk of met onze lokale coördinator Wendy Smolders via wsmolders@vluchtelingenwerk.nl

  Vluchtelingenwerk zit in het gemeentehuis van Reusel-De Mierden
  Kerkplein 3, Reusel

  Openingstijden Vluchtelingenwerk:
  maandag | 09:00-14:00 dinsdag | 09:00-14:00 vrijdag | 09:00-12:00
   
 • Vang je vluchtelingen op in je huis op en ontvang je een uitkering? Dan geldt een inlichtingenplicht. Meld je bij je uitkeringsorganisatie om wijzigingen in je woonsituatie te melden. De overheid heeft bepaald dat tijdelijke opvang van Oekraïners in principe geen gevolgen heeft voor de hoogte van de uitkering, maar opvang moet wel gemeld worden.  
   
 • Particulieren die (tijdelijk) onderdak bieden aan vluchtelingen kunnen bij Voedselbank Bladel terecht voor een wekelijks voedselpakket. De Voedselbank is bereikbaar via voedselbankbladel@gmail.com of tel. 06 - 28 94 86 14.
   
 • Er is een handige taalkaart waarop alledaagse woorden in tekst en in beeld zijn vertaald in het Oekraïens. Je kunt de kaart downloaden en zelf printen of afhalen bij de receptie in het gemeentehuis.