Het benauwde weer leidt tot fikse hoos- en onweersbuien. Op sommige plekken in onze gemeente is zelfs bijna 40 millimeter regen gevallen! Dit leidt helaas ook tot wateroverlast; straten lopen vol, water kan via het toilet de woning inlopen en putdeksels schieten los door de hoge druk in het riool.

Wat doen wij tegen wateroverlast?

De hoosbuien zijn zo extreem, dat ze niet alleen meer in het riool op te vangen zijn. Daarom nemen we andere maatregelen, bijvoorbeeld door aparte regenwaterriolen aan te leggen. Het regenwater wordt dan afgevoerd naar een beek, sloot of vijver in de buurt, waarin veel meer water kan worden opgevangen. Ook bergen we meer water tussen stoepranden op straat of in verlaagde bermen, zodat het water niet richting woningen loopt.

Hoe kun je ons helpen?

We kunnen het natuurlijk niet alleen! Deze maatregelen kun jij treffen om overlast te beperken:

  • Houdt goten en afvoeren schoon (zorg dat er geen bladeren in zitten).
  • Check of de ont- en beluchting van het riool in orde is en of deze groot genoeg is.
  • Leg een ontlastput aan in je tuin of inrit.
  • Koppel je woning af. Meer informatie via www.reuseldemierden.nl/afkoppelvergoeding.
  • Spoel geen vet, mondkapjes of babydoekjes door het toilet.

Meld wateroverlast!

De buien zullen de komende jaren steeds extremer worden. Daarom komen we nu al in actie! Heb je wateroverlast? Meld het dan! Samen bekijken we wat de oorzaak is en of er een oplossing is. Ook krijgen wij zo inzicht in de kwetsbare plekken en kunnen we daar in de toekomst rekening mee houden.