Sinds het invoeren van de tariefzak voor restafval is heel Reusel-De Mierden massaal haar afval beter gaan scheiden. Het invoeren van dit nieuwe afvalsysteem is een goede prikkel gebleken, want we hadden in 2021 met 20 kg per persoon het minste restafval per inwoner van heel Nederland. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Daarmee verwerken wij een stuk minder restafval per persoon dan andere gemeenten in de regio, zoals gemeente Hilvarenbeek (136 kg), Tilburg (146 kg) en Eindhoven (243 kg). Naast de tariefzak is dat ook te danken aan alle betrokken verenigingen die samen optrekken om gescheiden afval in te zamelen, zoals oud papier. Dit is dus een prestatie waar we met zijn allen trots op mogen zijn!

Waarom afval scheiden?

Afval scheiden is goed voor het milieu. Gescheiden afval kan namelijk makkelijker gerecycled worden. Zo kunnen er weer nieuwe kranten gedrukt worden op oud papier, nieuwe blikjes gemaakt worden van oud aluminium, en nieuwe flesjes gemaakt worden van oud glas. Daardoor hoeven er minder bomen gekapt te worden, en moeten er minder grondstoffen uit de grond worden gehaald en verwerkt. Behalve dat dat goed voor het milieu is, is recyclen vaak ook goedkoper dan het winnen van nieuwe materialen. En de kwaliteit is vaak net zo goed! 

Daarom zijn wij extra trots dat wij in onze gemeente ons afval zo goed scheiden. Laten we daar samen mee doorgaan!

In een eerdere versie van dit bericht stond dat we dit jaar (2023) het minste restafval per persoon hadden. Dat is veranderd naar 2021, het jaar waarover de meest recente CBS-cijfers beschikbaar zijn.