De zomer is voor jongeren een prachtige tijd; dagjes weg, kamperen bij de boer en kermissen! Dit jaar ziet de zomer er anders uit dan normaal, doordat festivals en evenementen beperkt doorgaan. Toch liggen verleidingen op de loer!

Risico’s van drank, drugs en roken

De hersenen ontwikkelen zich totdat iemand 24 jaar is. Drank, drugs en roken verstoren deze ontwikkeling. Ook is de kans op verslaving groter, wanneer je kind op jonge leeftijd start met het gebruiken van verdovende middelen. Daarnaast nemen door alcohol remmingen af, waardoor jongeren sneller over grenzen gaan.

Hoe kun je helpen ‘nee’ zeggen?

Pubers hebben regels nodig bij het verkennen van hun grenzen. Als ouder heb je veel invloed op het gedrag van je kind. Hoe zegt jouw kind ‘nee’ tegen drank, drugs en roken? En wat kun je doen om hierbij te helpen? We geven enkele tips!

  • Stel duidelijke regels. Bijvoorbeeld over het tijdstip van thuis komen, hoe ze naar huis komen of waar ze blijven slapen.
  • Stel op tijd regels. Doe dit voordat je kind nieuwsgierig is en een sigaret of drank uitprobeert.
  • Geef het goede voorbeeld. ‘Zien roken, doet roken’, ‘zien drinken, doet drinken’ en ‘zien swipen, doet swipen’.
  • Maak geen ruzie. Heeft je kind toch een keer gerookt of gedronken? Bespreek waarom het moeilijk was om ‘nee’ te zeggen.
  • Praat met andere ouders. Vaak zeggen kinderen dat andere ouders minder streng zijn, maar is dat wel zo? Het is fijn om van andere ouders te horen hoe zij het aanpakken.
  • Toon interesse! Blijf praten met je kind. Zelfvertrouwen groeit als je oprechte interesse toont. Een puber met zelfvertrouwen kan beter ‘nee’ zeggen.

Ideeën, tips of meer informatie?

#Kempenbranie komt graag in contact met ouders! Laat het hen weten als je bijvoorbeeld zelf iets met andere ouders wil organiseren. Kijk ook op www.helderopvoeden.nl en www.nix18.nl voor meer tips, filmpjes en oefeningen. Op naar een prachtige zomer!