Door hemelwater apart op te vangen ('afkoppelen'), loopt het riool minder snel vol bij hevige regenbuien, hoeft schoon water niet onnodig gezuiverd te worden en kan hemelwater in eigen gebied worden vastgehouden, wat helpt tegen droogte.

Verschillende manieren om af te koppelen

Afkoppelen kan op verschillende manieren; wat bij het ene pand goed werkt, is minder geschikt voor een ander pand. Dit hangt bijvoorbeeld af van hoe regenpijpen en kolken zijn aangesloten en of de omliggende grond geschikt is voor infiltratie.

Enkele opties zijn:

  • een tweede ringleiding maken waarop regenpijpen en kolken zijn aangesloten. Deze kunt u bij de perceelsgrens aansluiten op het hemelwaterriool;
  • een tweede ringleiding maken waarop regenpijpen en kolken zijn aangesloten en het water naar een omliggende sloot brengen;
  • de regenpijpen aansluiten op een grindkoffer;
  • de regenpijp onderaan afzagen en met een bochtje het water rechtstreeks in de tuin laten lopen;
  • de regenpijpen aansluiten op infiltratiekratten.

Een medewerker van de gemeente denkt graag met u mee om een passend afkoppelplan te maken. Afkoppelen is in sommige delen van de gemeente verplicht. Dit betreft met name het buitengebied, omdat de meeste panden daar zijn aangesloten op druk-of vacuümriolering.

Afkoppelvergoeding

De materialen die u nodig heeft om het hemelwater af te koppelen (met uitzondering van regentonnen), worden door de gemeente vergoed. Het bedrag dat u van de gemeente ontvangt, wordt door Waterschap De Dommel verdubbeld. Deze 'afkoppelverdubbelaar' ontvangt u automatisch als u een verzoek indient voor de materiaalvergoeding. U vraagt de materiaalvergoeding aan via onderstaand formulier. Hiervoor heeft u DigiD nodig. Houd uw rekeningnummer en (een kopie van) de factuur bij de hand.

Voorwaarden voor vergoeding 

Let op: lees van tevoren de voorwaarden onder 'Aanvullende informatie' goed door!

Afkoppelvergoeding aanvragen
 

Contact

Romy Schellekens, team Ruimtelijk Beheer

r.schellekens@reuseldemierden.nl

0497- 650 650