Exploitatievergunning horecabedrijf
Voor de aanvraag heeft u eHerkenning nodig met betrouwbaarheidsniveau 2+. Heeft u nog geen eHerkenning? Vraag dit dan aan op de website van eHerkenning.
Exploitatievergunning aanvragen
Wat is het?
In een exploitatievergunning staan voorwaarden. Deze voorwaarden hebben te maken met overlast, veiligheid en fatsoen. U vraagt een exploitatievergunning aan bij de gemeente als:
- u een horecabedrijf wilt starten of overnemen
- u uw horecabedrijf wilt uitbreiden door een verbouwing
- de rechtsvorm van uw horecabedrijf verandert
- uw horecabedrijf een andere leidinggevende krijgt
- u een terras wilt starten of uw terras wilt uitbreiden
- u met uw horecabedrijf nieuwe activiteiten gaat uitvoeren
Dit geldt voor elk horecabedrijf, ook als u geen alcohol schenkt. Een horecabedrijf is bijvoorbeeld een:
- hotel
- restaurant, café of snackbar
- discotheek
- buurthuis of clubhuis
Bij een aanvraag om exploitatievergunning voor een commerciële (natte en droge) horecazaak moet ook het aanvraagformulier voor de BIBOB-toets (integriteit) worden ingediend.
Via het tabje Formulieren vindt u de benodigde Bibob formulieren als pdf-files. U kunt het formulier digitaal invullen, uitprinten om een handtekening te zetten, scannen en vervolgens mailen naar vergunningen@kempengemeenten.nl of per post opsturen.
Hoe werkt het?
U kunt een exploitatievergunning krijgen als u aan de volgende voorwaarden voldoet:
- De eigenaar of leidinggevende is van onbesproken gedrag en minimaal 21 jaar oud. De gemeente kan vragen om een Verklaring omtrent het gedrag (VOG).
- De omgeving heeft geen last van uw horecabedrijf. De gemeente kan vragen dat u maatregelen neemt om daarvoor te zorgen.
- In het gebied mogen horecabedrijven zitten.
De gemeente kan u vragen om een ingevuld Bibob-formulier. Hiermee checkt de gemeente de achtergrond van uw bedrijf en de mensen die er werken.
Wat moet ik meenemen?
De volgende stukken moeten bij een aanvraag om exploitatievergunning worden bijgevoegd:
- Verklaring van eigenaar/verhuurder dat geen bezwaar bestaat tegen de exploitatie van de inrichting in het pand (indien van toepassing);
- Kopie uittreksel Kamer van Koophandel;
- Situatietekening, schaal 1:500 of 1:1000;
- Plattegrondtekening van de inrichting, inclusief aanduiding van functie van de ruimte, de afmetingen en oppervlakten, schaal 1:100;
- Plattegrondtekening van het terras, schaal 1:100 (indien van toepassing)
Bij droge en natte horecazaken moet ook het volgende worden bijgevoegd:
- BIBOB-aanvraagformulieren met bijbehorende bijlagen en stukken
Bij paracommerciële inrichtingen moet ook het volgende worden bijgevoegd:
- Kopie van het bestuursreglement
Wat kost het?
Het tarief bedraagt voor het in behandeling nemen van een aanvraag om een exploitatievergunning € 233,30.
Voor het ondergeschikt wijzigen van een exploitatievergunning bedraagt het tarief € 116,65.
Hoe lang duurt het?
Binnen 8 weken hoort u van de gemeente of u de vergunning krijgt. De gemeente kan deze termijn met maximaal 8 weken verlengen.
Formulieren
Hieronder vindt u pdf-files. U kunt het formulier digitaal invullen, uitprinten om een handtekening te zetten, scannen en vervolgens mailen naar vergunningen@kempengemeenten.nl of per post opsturen.
- Lees Model 1 - BIBOB formulier Horeca - Aanvrager namens eenmanszaak of namens vof of cv invulbaar.pdf voor met ReadSpeaker docReader
- Lees Model 2 - BIBOB formulier Horeca - Vennoot in vof of cv invulbaar.pdf voor met ReadSpeaker docReader
- Lees Model 3 - BIBOB formulier Horeca - Rechtspersonen invulbaar.pdf voor met ReadSpeaker docReader
- Lees Model 4 - BIBOB formulier Horeca - Bestuurder-vennoot-aandeelhouder in rechtspersoon invulbaar.pdf voor met ReadSpeaker docReader
Contactpersonen
Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Wij zijn op werkdagen tussen 8.30 uur en 12.30 uur ook telefonisch bereikbaar via telefoonnummer 088-4970939.
Vergunningen en meldingen worden behandeld door team Vergunningen van de Kempengemeenten. Dit team is gevestigd in het gemeentehuis van Eersel.