Door stijgende energielasten kampen steeds meer huishoudens met een hoge energierekening. Wanneer huishoudens hun energierekening niet of amper kunnen betalen, spreken we van energiearmoede. De gemeente stuurt energieambassadeurs op pad naar huishoudens waar de impact van de stijgende kosten het grootst is. Zij geven bewoners tips over gedragsveranderingen en bieden kosteloos kleine energiebesparende materialen aan voor in de woning.

John Hermsen is zo’n energieambassadeur. Sinds januari 2023 gaan hij en zijn collega's op pad in onze gemeente. Wij stelden hem een paar vragen: 

Wat motiveerde je om energieambassadeur te worden?

Energiebesparing is een interessant onderwerp om over te praten. Het is ook zeer actueel en houdt veel mensen bezig. Ik vind het sociale gedeelte erg leuk. Inmiddels ben ik bijna 2 jaar met pensioen en kom ik nog steeds graag onder de mensen. Ook vind ik het leuk om hiermee mensen een handje te helpen.

Hoe bereid je je voor op het werk als energieambassadeur?

Voor je aan de slag kunt als energieambassadeur krijg je een training over de verschillende kleine energiebesparende maatregelen die men in een woning kan toepassen. Maar ook gedragstips om energie te besparen komen in deze training aan bod. Ik maak een afspraak met de bewoner voor een huisbezoek. Hierbij vraag ik of ze een jaaroverzicht van hun energieverbruik voor het bezoek klaar willen leggen. Voor het huisbezoek zorg ik dat ik alle spullen zoals checklist, informatie en een tablet bij de hand heb.

Wat doe je als energieambassadeur in onze gemeente?

Door middel van een checklist bekijk ik samen met de bewoner welke kleine energiebesparende maatregelen (nog) toepasbaar zijn in de woning. Aan het einde van het bezoek stel ik in overleg met de bewoner een op maat gemaakt energiebespaarpakket samen met kleine energiebesparende materialen. Denk hierbij aan een brievenbusborstel, tochtstrips, radiatorfolie, LED-lampen et cetera.

Wat levert het op voor de bewoners?

De bewoners ontvangen de energiebesparende materialen gratis. Als deze materialen op een goede manier worden gebruikt en de adviezen worden opgevolgd, zullen ze een lagere energierekening krijgen.

Hoe wordt je advies ontvangen door de bewoners?

Heel vaak zijn de mensen enthousiast en blij dat ze geholpen worden. Ik vind het daarom ook een heel goed initiatief van de gemeente.

Ook energieambassadeur worden?

Graag! Voor meer informatie en aanmelden kun je contact opnemen met Henk van Hugten van Cordaad Welzijn via henkvanhugten@cordaadwelzijn.nl.

Wil je ook tips op maat van de energieambassadeur?

Huishoudens die in aanmerking komen voor een bezoek van de energieambassadeur hebben hierover een brief ontvangen van de gemeente. Inmiddels hebben al 64 huishoudens zich aangemeld voor een huisbezoek van een van de energieambassadeurs. Wil jij ook bespaartips op maat krijgen? Heb jij ook een brief ontvangen maar je nog niet aangemeld? Dat kan nog steeds. Vul het antwoordformulier dat bij de brief zat in en geef het af bij de gemeente.

Vragen of meer weten?

Heb je nog vragen over het project, neem dan contact op met Marit van Dooren (via 088 - 497 01 66 of m.vandooren@reuseldemierden.nl) of met Marcha Jansen (via 088 - 497 04 35 of marcha.jansen@reuseldemierden.nl).