Woont u in een woning van vóór 1960? Dan zit er mogelijk teveel lood in uw drinkwater. Dit kan worden veroorzaakt door oude loden waterleidingen in huis. Te veel lood kan schadelijk zijn voor uw gezondheid. Vermoedt u dat u loden leidingen hebt? Voer dan onderstaande check uit.

Ontdekken van loden leidingen

Zoek de watermeter op. Deze vindt u meestal in uw meterkast of bij de CV-ketel. Aan beide kanten van de watermeter loopt een waterleiding. Als er een loden waterleiding aanwezig is, herkent u deze aan de doffe, grijze kleur. Als u er met een schuurpapiertje overheen gaat, wordt een loden leiding zilverkleurig. Koperen leidingen zijn groenkleurig en worden geel of rood als u er met schuurpapier overheen gaat. Naast de kleur kunt u ook aan het geluid afleiden of u een loden leiding heeft. Als u er met een lepel of een vork tegenaan tikt, hoort u een dof geluid.

Vervangen van de leiding

Onze gemeente vindt het van belang om huiseigenaren te waarschuwen voor de loden waterleidingen, maar zij zijn zelf verantwoordelijk voor het vervangen van de leidingen in huis. Het drinkwaterbedrijf is verantwoordelijk voor de leiding van de woning naar het drinkwaternetwerk.

Gezondheidsschade

Volgens een rapport van de Gezondheidsraad is lood vooral schadelijk voor kinderen en zwangere vrouwen (vanwege het ongeboren kind). Bij baby’s en kinderen tot zeven jaar tast lood de hersenen aan. Ook voor volwassenen is lood ongezond. Lood in uw drinkwater kan leiden tot een hoge bloeddruk en nierproblemen.

Meer weten?

Wilt u meer weten? Lees dan het rapport Loodinname via kraanwater van de Gezondheidsraad. Op de website van NOS vindt u ook nieuws omtrent loden leidingen.