Hulp voor Oekraïense vluchtelingen

Informatie voor vluchtelingen 

Welkom in gemeente Reusel-De Mierden. We hopen dat je je thuis voelt in onze gemeente. We kunnen ons voorstellen dat je veel vragen hebt. Hieronder vind je de belangrijkste informatie.

Refugeehelp

Refugeehelp(externe link) van Vluchtelingenwerk Nederland is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en voor iedereen die zich voor hen wil inzetten. Deze site is in verschillende talen beschikbaar.

Vluchtelingenwerk Reusel-De Mierden

Vluchtelingenwerk Reusel-De Mierden wil graag ondersteunen. Je mag altijd contact opnemen als je vragen hebt of ondersteuning nodig hebt.

Neem contact op met Robert van Driel op 06- 18874475 of met coördinator Wendy Smolders via 0497-33 80 08 of wsmolders@vluchtelingenwerk.nl

Vluchtelingenwerk zit in het gemeentehuis van Reusel-De Mierden, Kerkplein 3, Reusel

Openingstijden Vluchtelingenwerk

 • Maandag | 09:00-14:00
 • Dinsdag | 09:00-14:00
 • Vrijdag | 09:00-12:00

Inschrijven bij de gemeente

Ben je gevlucht uit Oekraïne naar onze gemeente? Schrijf je dan in bij onze gemeente. Daarvoor kun je een afspraak maken via www.reuseldemierden.nl/loket-burgerzaken. Je krijgt dan een BSN nummer. Dit heb je nodig om in Nederland te kunnen wonen en werken. Maar ook om leefgeld aan te vragen als je nog niet meteen werk hebt. Als je vertrekt uit de gemeente dan moet je je uitschrijven.

Medische zorg

Ben je gevlucht uit Oekraïne? Dan heb je in Nederland recht op medische zorg. Bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts, verloskundige of het ziekenhuis. Hier hoef je niet zelf voor te betalen. Kijk voor alle informatie op www.zorgverzekeringslijn.nl/ukrainian/(externe link).

Onderwijs

In Nederland geldt de leerplicht. Alle kinderen tussen 5 en 18 jaar, die in Nederland staan ingeschreven, vallen onder deze wet. Dat betekent dat de kinderen moeten zijn ingeschreven op een school en dat ze ook naar deze school gaan en de lessen volgen. Dit geldt ook voor de Oekraïense jongeren tussen 5 en 18 jaar.

Zomaar van school wegblijven kan niet. Dat heet ongeoorloofd schoolverzuim. Indien een Oekraïens kind zomaar wegblijft van school, dan doet de school een melding bij de leerplichtambtenaar van de gemeente. De leerplichtambtenaar gaat dan onderzoek doen.

Basisonderwijs

Kinderen tussen de 4 en 6 jaar kunnen direct instromen op een basisschool in de buurt. Neem hiervoor zelf contact op met de school.

Kinderen tussen de 6 en 12 jaar die verblijven in de gemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel en Reusel-De Mierden kunnen gebruik maken van de nieuwkomersvoorziening bij basisschool Het Palet in Hapert. De kinderen krijgen gemiddeld één jaar les in de nieuwkomersvoorziening en stromen daarna uit naar het reguliere onderwijs in de gemeente waar ze wonen.

De nieuwkomersvoorziening is geopend van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 15.00 uur
Adres: Bernhardstraat 4, 5527 AZ Hapert.

Aanmelden kan via onderwijsstichting KempenKind: www.kempenkind.nl/sign-up-ukraine/(externe link).

Voortgezet onderwijs

Kinderen in de leeftijd 12-18 jaar kunnen terecht bij de Wereldklas van het Pius X-College in Bladel voor middelbare scholieren. Aanmelden kan via info@piusx-college.nl. Er wordt les aangeboden aan anderstaligen uit diverse landen en culturen met als doel dat zij zo snel mogelijk kunnen functioneren in de Nederlandse maatschappij.

Leefgeld

Vluchtelingen uit Oekraïne ontvangen leefgeld. Vluchtelingen die bij een gastgezin wonen ontvangen naast leefgeld een extra toelage per maand. Kijk op Rijksoverheid.nl(externe link)(externe link) voor de actuele bedragen. Vluchtelingen in de particulier opvang, bijvoorbeeld in een gastgezin, krijgen ook nog een toelage voor wonen. Zij kunnen het geld ook gebruiken om bij te dragen aan de kosten van het gastgezin, maar dit is niet verplicht.

Aanvragen leefgeld

U kunt het leefgeld aanvragen via Vluchtelingenwerk Reusel-De Mierden. U heeft hiervoor een kopie van een bankpas nodig en van een geldig paspoort, identiteitsbewijs of verblijfsvergunning. Neem contact op met Vluchtelingenwerk via de contactinformatie bovenaan deze pagina.

De Nederlandse taal leren

Wil je de Nederlandse taal leren? Misschien is het Taalcafé iets voor jou. Met een vrijwilliger ga je samen aan de slag om Nederlands te leren. Het Taalcafé is elke maandag in Reusel (behalve op feestdagen) van 10.00-11.30 uur en van 13.30-15.00 uur. In Bladel is het Taalcafé op maandag van 18.30-20.00 uur in de bibliotheek Bladel. Informatie of aanmelden kan bij Ivonne Megens via ivonne.megens@cordaadwelzijn.nl.

Taalkaart Oekraïens > Nederlands

Er is een handige taalkaart waarop alledaagse woorden in tekst en in beeld zijn vertaald in het Oekraïens. Je kunt de kaart downloaden en zelf printen of afhalen bij de receptie in het gemeentehuis.

Vluchtelingen helpen

Wil je vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Ga dan naar het landelijke platform www.nederlandvoorvluchtelingen.nl(externe link). Daar vind je alle informatie over wat je kunt doen om de vluchtelingen te steunen. Hieronder vind je meer informatie over wat je in Gemeente Reusel-De Mierden kunt doen.

Helpen bij Vluchtelingenwerk

Vluchtelingenwerk is het eerste aanspreekpunt voor vluchtelingen in onze gemeente. Wil je hierbij helpen of op een andere manier iets voor Vluchtelingenwerk doen? Neem dan contact op met onze lokale coördinator Wendy Smolders via wsmolders@vluchtelingenwerk.nl of 0497-33 80 08 of met Robert van Driel via 06-18874475.

Zelf vluchtelingen opvangen

Wil je een opvangplek voor Oekraïense vluchtelingen aanbieden? Kijk dan op het landelijk platform www.nederlandvoorvluchtelingen.nl(externe link). Daar vind je alle informatie over wat je kunt doen om de vluchtelingen te steunen.

De landelijke overheid heeft de 'Handreiking particulieren opvang Oekraïners(externe link)' opgesteld. In de handreiking staat hoe je een opvangplek aan kunt bieden, waar je op moet letten en welke voorzieningen er beschikbaar zijn.

Belangrijke informatie over thuisopvang

 • Aanbieders van thuisopvang roepen we op om zich bij de gemeente te melden via gemeente@reuseldemierden.nl. We kunnen dan de bewoning van bijgebouwen of particuliere vakantiewoningen (welke in strijd met het bestemmingsplan zijn) via een gebonden gedoogbeschikking juridisch mogelijk maken. Ook kunnen we dan adviseren over het (brand)veilig maken van de opvanglocatie.
   
 • Het is belangrijk dat alle vluchtelingen uit Oekraïne die in onze gemeente verblijven zich inschrijven in de gemeentelijke Basisregistratie Personen. De vluchtelingen krijgen dan een BurgerServiceNummer. Dat is nodig om hier een bankrekening te openen, om leefgeld aan te vragen en ook om te kunnen werken hier.
   
 • We raden aan om je te melden bij Vluchtelingenwerk Reusel-De Mierden. Vluchtelingenwerk kan helpen bij de noodzakelijke ondersteuning van de vluchtelingen in onze gemeente. Je kunt contact opnemen met Robert van Driel via rvandriel@vluchtelingenwerk.nl of 06-18874475 van Vluchtelingenwerk of met onze lokale coördinator Wendy Smolders via wsmolders@vluchtelingenwerk.nl

  Vluchtelingenwerk zit in het gemeentehuis van Reusel-De Mierden
  Kerkplein 3, Reusel

  Openingstijden Vluchtelingenwerk:
  maandag | 09:00-14:00 dinsdag | 09:00-14:00 vrijdag | 09:00-12:00
   
 • Vang je vluchtelingen op in je huis op en ontvang je een uitkering? Dan geldt een inlichtingenplicht. Meld je bij je uitkeringsorganisatie om wijzigingen in je woonsituatie te melden. De overheid heeft bepaald dat tijdelijke opvang van Oekraïners in principe geen gevolgen heeft voor de hoogte van de uitkering, maar opvang moet wel gemeld worden.  
   
 • Particulieren die (tijdelijk) onderdak bieden aan vluchtelingen kunnen bij Voedselbank Bladel terecht voor een wekelijks voedselpakket. De Voedselbank is bereikbaar via voedselbankbladel@gmail.com of tel. 06 - 28 94 86 14

Opvang vluchtelingen door gemeenten

Het kabinet heeft alle 25 veiligheidsregio’s, waaronder Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost de opdracht gegeven om samen met de gemeenten opvangplekken voor vluchtelingen uit Oekraïne te zorgen.

Ook in Reusel-De Mierden dragen we ons steentje hieraan bij. Op vakantiepark de Brabantse Kempen is een gemeentelijke opvanglocatie ingericht. Deze biedt plaats aan maximaal 72 vluchtelingen.

Vragen rondom Oekraïense vluchtelingen?

En kan je het antwoord op je vraag niet vinden op onze website? Stuur je vraag dan naar gemeente@reuseldemierden.nl.

Of stel je vraag via onderstaande knop:

Stel je vraag