De gemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel, Oirschot en Reusel-De Mierden organiseren eens in de vier jaar de cursus Politiek Actief. Dat doen we samen met ProDemos, Huis voor Democratie en Rechtsstaat. Begin juni start er weer een cursus. Oud-deelnemer én raadslid Diana Kors vertelt haar verhaal.

“Deze cursus kwam voorbij en ik dacht: ‘ja die moet ik volgen!’. Ik was al lid geworden van een politieke partij, zo’n beetje tussen twee raadsverkiezingen in. En dan kun je (toen tenminste) nog niet heel veel. Ik woonde de raadsvergaderingen bij, nog niet in de gaten hebbende dat het juist in de commissievergaderingen ‘gebeurt’. Daar wordt alles voorbereid wat naar de raadsvergadering gaat! Ik kom niet uit een politiek nest, zoals ze dat noemen, dus moest ik het zelf uitvinden.

Op de foto: Diana Kors, raadslid en oud-deelnemer Politiek Actief

De cursus Politiek Actief kwam dan ook als geroepen voor mij. We zijn een aantal avonden bij elkaar gekomen. Iedere keer waren er mensen uit de praktijk van één van de Kempendorpen aanwezig. Een burgemeester, wethouder of raadsleden die vertelden over hun ervaringen. Maar ook de theorie. Hoe werkt het nu? Wat is de basis? En wat kun je of mag je? Doordat het interactief was, was het heel leuk om te volgen.” Zelf vond Diana de debattraining heel leuk: ”er staat een fictief dilemma centraal, dat in de realiteit ook voor zou kunnen komen. Maar ook de individuele gesprekken met raadsleden van verschillende partijen vond ik heel leuk en interessant. 

Voor mij was deze cursus de bevestiging dat ik verder wilde in de gemeentepolitiek. Als je ook maar een beetje interesse hebt in lokale politiek zou ik zeggen: volg deze cursus!”

Zelf ook interesse in politiek?

Op woensdag 5 juni start er een nieuwe cursus Politiek Actief. Bij voldoende animo start er een extra cursus op 29 mei. Kijk op www.reuseldemierden.nl/cursus-politiek-actief voor alle informatie en meld je aan!