Wordt jouw sportpark ook rookvrij? Dit jaar geven we een beloning aan gebruikers van sportparken als het sportpark rookvrij wordt gemaakt! Zo kunnen kinderen in onze gemeente gezond opgroeien.

Waarom rookvrij?

Roken is de belangrijkste oorzaak van ziekten (zoals kanker, hart- en vaatziekten en luchtwegziekten) en sterfte in Nederland. Ruim de helft van de mensen die rookt, sterft aan de gevolgen hiervan. Dat zijn elk jaar ruim 20.000 Nederlanders, waaronder ook meerokers en kinderen. Preventie van roken is daarom ook één van de drie speerpunten van het landelijke gezondheidsbeleid.

Geheel of gedeeltelijk rookvrij?

Als een sportpark geheel rookvrij wordt, ontvangen de gebruikers € 500,- per vereniging. Als het sportpark gedeeltelijk rookvrij wordt, ontvangen de gebruikers € 250,- per vereniging. Gedeeltelijk rookvrij houdt in dat er bijvoorbeeld niet gerookt mag worden tijdens jeugdwedstrijden en -trainingen of dat er een rookplek is buiten het zicht van andere bezoekers. Als het sportpark later alsnog geheel rookvrij wordt binnen de looptijd van deze regeling, ontvangen ze nog eens € 250,- per vereniging. Wil je meer weten over de regeling en of jouw sportpark voor beloning in aanmerking komt? Lees dan hieronder de voorwaarden!

De voorwaarden

Een geheel rookvrij sportterrein betekent:

 • Binnenruimten zijn geheel rookvrij.
 • Het gehele buitenterrein is rookvrij: de entree en alle ruimte binnen de hekken of andere begrenzing van de sportvereniging zoals de velden, langs de lijn, het terras en de tribune.
 • Het rookvrij-beleid is structureel en geldt voor iedereen: leden, vrijwilligers, medewerkers én bezoekers. Het wordt vastgelegd in het huishoudelijk reglement.
 • Bordjes of andere aanduidingen geven aan dat het buitenterrein rookvrij is.
 • E-sigaretten en nieuwe tabaksproducten (zoals verhitte tabak) passen niet bij een rookvrij sportterrein. Net als traditionele sigaretten zijn deze producten schadelijk en verslavend.
 • Mensen die toch roken op het terrein worden vriendelijk aangesproken en geïnformeerd.

Een gedeeltelijk rookvrij sportterrein

 • Geheel rookvrij is de aanbeveling en het streven. De vereniging kan hier ook stapsgewijs naartoe werken om draagvlak te creëren en toe te werken naar een geheel rookvrij sportpark.
 • Voorbeelden zijn:
 • Eerst rookvrij tijdens trainingen en wedstrijden van de jeugd;
 • Rookvrij met uitzondering van één aangewezen rookplek, uit het zicht.

Sportparken en -verenigingen

De verenigingen die in onze gemeente in aanmerking komen voor een beloning zijn:

 • Sportpark Hooge Mierde: DDW en HMVV
 • Sportpark Lage Mierde:  SDO’39 en Twisselt
 • Sportpark Hulsel: VV Hulsel 
 • Sportpark Reusel: de Kemphanen, Reusel Sport, AVR’69, Rosolo en de Zuiderburen.

Meld je aan!

Wil je jouw sportpark geheel of gedeeltelijk rookvrij maken? Meld je dan aan via m.vandooren@reuseldemierden.nl of 088 – 497 01 66. We nemen dan contact met je op om vooraf een aantal zaken te bespreken.

GGD Brabant-Zuidoost staat klaar om verenigingen te ondersteunen en te begeleiden bij het rookvrij maken. Heb je vragen? Neem dan gerust contact op met Emy van Maren via e.van.maaren@ggdbzo.nl of 088 – 003 14 51 of Julia Hiddink via j.hiddink@ggdbzo.nl of 088 – 003 15 94.   

Als jouw sportpark geheel of gedeeltelijk rookvrij is en de bordjes van rookvrij heeft opgehangen of gaat ophangen, wordt de beloning uitgereikt door de wethouder. Deze borden kun je gratis aanvragen via: de webshop van Rookvrije Generatie(externe link). Je ontvangt na de uitreiking een brief waarin staat op basis waarvan we de beloning aan jouw vereniging(en) overmaken. Aan de besteding van de beloning zijn geen voorwaarden verbonden.

Kijk voor meer informatie over de rookvrije generatie op www.rookvrijegeneratie.nl(externe link).