De gemeente heft toeristenbelasting, omdat toeristen gebruik maken van voorzieningen in de gemeente. Ondernemers en particulieren die een slaapplek aanbieden aan toeristen betalen de toeristenbelasting.

Als je een slaapplek aanbiedt in je hotel, bed & breakfast, recreatiewoning of camping, krijg je een aanslag toeristenbelasting. Je kunt dit bedrag doorberekenen aan de toerist die bij je overnacht.

Als je gasten in dezelfde gemeente wonen als waar jouw accommodatie zit, hoef je geen toeristenbelasting te betalen voor je gasten.

Toeristenbelasting online regelen

Je krijgt een aangifteformulier van de gemeente. Wij vragen je om deze gegevens in te vullen en terug te sturen. Je kunt de gegevens ook online invullen via het onderstaande formulier. De gegevens gebruiken we om te bepalen of je belastingplichtig bent voor de toeristenbelasting. Voor dit formulier heb je eHerkenning niveau 3 nodig. Je kunt eHerkenning aanvragen via  www.eherkenning.nl(externe link).

Aangifteformulier toeristenbelasting

Bezwaar maken

Als je het niet eens bent met de aanslag, kun je bezwaar maken. Zet in je bezwaar het aanslagnummer en leg uit waarom je het er niet mee eens bent. Stuur je bezwaar binnen 6 weken na de datum op het aanslagbiljet naar de gemeente.

Bezwaar indienen gemeentelijke belastingen en leges

Hoe wordt de toeristenbelasting berekend?

We berekenen de toeristenbelasting aan de hand van het aantal overnachtingen en het aantal personen. Twee personen die drie nachten verblijven, zijn dus zes overnachtingen. Je geeft bij ons het totaal aantal overnachtingen door, waarna wij de belasting berekenen. 

Ik heb dit jaar een recreatiewoning gekocht. Krijg ik dan ook dit jaar een aanslag toeristenbelasting?

Nee, je krijgt volgend jaar over dit jaar een aanslag toeristenbelasting.  

Geldt de toeristenbelasting alleen voor toeristen?

Nee, de toeristenbelasting geldt zowel voor recreatieve overnachtingen, als ook voor zakelijke overnachtingen. Voorwaarde is dat het gaat om een overnachting waar een vergoeding tegenover staat (bijvoorbeeld een betaling). 

Waarom moet toeristenbelasting worden afgedragen voor arbeidsmigranten?

De inwoners van onze gemeente maken gebruik van de voorzieningen van de gemeente. Voor het onderhouden van die voorzieningen ontvangen wij onder andere een bedrag per inwoner uit het Gemeentefonds. Niet-inwoners tellen niet mee voor deze uitkering uit het Gemeentefonds. Ze maken wel gebruik van de voorzieningen. In onze gemeente wonen buitenlandse arbeidsmigranten, die niet ingeschreven staan in de basisadministratie, gedurende kortere of langere tijd. De gemeenteraad heeft daarom besloten dat zij toeristenbelasting moeten afdragen. Zij gebruiken tenslotte ook de voorzieningen in de gemeente.

Wat kost het?

Het tarief voor 2023 is € 1,60 per persoon per overnachting.

Contactpersonen

Afdeling Belastingen

Heeft deze informatie u geholpen?