Als u op straat of huis-aan-huis goederen of diensten wilt verkopen dan mag dit alleen als de gemeente dit toestaat. Het kan zijn dat u hiervoor een vergunning moet aanvragen.

Wat is het?

Venten is het te koop aanbieden, verkopen of afleveren van goederen of diensten op straat of aan huis. Dit is bijvoorbeeld de rijdende ijsverkoper, een messenslijper of een energiemaatschappij die contracten verkoopt. Het afleveren van bestelde pakketten is geen venten. Voor venten is geen vergunning nodig. Venten mag alleen plaatsvinden tussen 9.00 uur en 21.00 uur, op alle dagen van de week. Er mag geen sprake zijn van opdringerig gedrag, waardoor de veiligheid en/of de openbare orde in het gedrang kan komen. 

Hoe werkt het?

Goederen of diensten mogen verkocht worden op openbare plekken, zoals de openbare weg, aan openbaar water of aan de deur. Dit moet steeds op een andere plek gebeuren. Dus niet op een vaste plaats. In de volgende gevallen spreken we niet over venten:

  • U verspreidt geschreven of gedrukte stukken in het kader van de vrijheid van meningsuiting.
  • U bent winkelier en u levert goederen thuis af bij een koper.
  • U verkoopt uw goederen vanaf een vaste standplaats of op een markt. U hebt dan een marktplaatsvergunning of standplaatsvergunning nodig.

Contactpersonen

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Wij zijn op werkdagen tussen 8.30 uur en 12.30 uur ook telefonisch bereikbaar via telefoonnummer 088-4970939.

Vergunningen en meldingen worden behandeld door team Vergunningen van de Kempengemeenten. Dit team is gevestigd in het gemeentehuis van Eersel.

Heeft deze informatie u geholpen?