Vuurwerk afsteken

Rond de jaarwisseling wordt er veel vuurwerk afgestoken door particulieren. Het gaat hier om consumentenvuurwerk. De gemeente zorgt ervoor dat je alleen legaal vuurwerk kunt kopen op de daarvoor aangewezen tijden en bij de erkende handelaren. Ook handhaaft de gemeente de regels voor het afsteken van vuurwerk.

Hoe werkt het?

Afsteken

Je mag siervuurwerk (categorie F2) afsteken van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur. Dit mag alleen door personen van 16 jaar en ouder. Op andere tijden is het verboden deze categorie vuurwerk af te steken. Fop- en schertsvuurwerk (categorie F1) mag je het hele jaar afsteken. Dit mag alleen door personen van 12 jaar en ouder. 

Alleen professionele bedrijven mogen buiten de jaarwisseling om siervuurwerk of vuurwerk in hogere categorieën afsteken. 

Verkoop

In 2024 mag vuurwerk verkocht en/of afgehaald worden op zaterdag 28 december, maandag 30 december en dinsdag 31 december. Op zondag 29 december mag geen vuurwerk verkocht en/of afgehaald worden.

Kopen

Je mag maximaal 25 kg vuurwerk per huishouden hebben.

Op elk vuurwerkproduct moet goede Nederlandstalige gebruiksinformatie staan. Alle regels over het kopen van vuurwerk vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Carbid schieten

Carbid schieten is toegestaan als het voor de traditie van losschieten in verband met een aanstaand huwelijk is. Carbid schieten is ook toegestaan tijdens de tijden waarop consumentenvuurwerk mag worden afgestoken: van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur. 

Overlast

Als je overlast ervaart van het afsteken van vuurwerk of ziet dat door of met vuurwerk vernielingen worden aangericht, kun je tijdens de openingstijden van het gemeentehuis melden via tel.nr. 0497 - 650 650 of bellen met de politie via tel. nr. 0900 - 8844. Ook is het mogelijk een formulier Vuurwerkoverlast melden van de politie in te vullen.

Voor de politie is het van belang dat je een signalement van de veroorzaker(s) doorgeeft, de exacte locatie, de mate van overlast, en of er schade is.

Constateer je schade aan gemeentelijke eigendommen door vuurwerk of vandalisme zonder dat je daarbij een tijdstip of dader kunt aangeven, dan kun je dit melden via Reppido

Als schade of vandalisme direct gevaar voor de omgeving oplevert, bel je de politie.

Extra informatie

Legaal vuurwerk is te herkennen aan de aanduiding 'bestemd voor particulier gebruik'. Op het etiket moet het volgende staan:

  • een vermelding of afbeelding van het soort vuurwerk met de te verwachten effecten
  • de (handels)naam en het adres van de in Nederland gevestigde fabrikant, importeur of handelaar
  • het artikelnummer van de fabrikant en het productiejaar
  • een goede Nederlandstalige gebruiksaanwijzing
  • de minimumleeftijd van de persoon aan wie het vuurwerk verkocht mag worden
  • de zin: uitsluitend buitenshuis te gebruiken
  • de NEM: de totale hoeveelheid pyrotechnische stof in het product

Voldoet vuurwerk niet aan alle bovenstaande criteria? Dan is het illegaal. Je mag geen illegaal vuurwerk kopen of afsteken. Koop vuurwerk altijd bij een winkelier met een geldige vergunning. Dan weet je zeker dat het vuurwerk legaal is. Deze winkeliers hebben in de etalage een biljet met de tekst: 'Verkoop vuurwerk. Roken en open vuur verboden.'

Contactpersonen

Wil je meer informatie of een afspraak maken? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.

Voor vragen over het toezicht op het afsteken van vuurwerk kun je contact opnemen met team Toezicht en Handhaving van de Kempengemeenten. Dit team is gevestigd in het gemeentehuis van Eersel.

Heeft deze informatie u geholpen?