Als u een lichamelijke beperking heeft, kan dat er voor zorgen dat een aanpassing in of rondom uw woning nodig is om zelfstandig te kunnen blijven wonen. Zo kunnen drempels in uw woning worden weggehaald of deuren worden verbreed. Hierdoor kunt u zich met uw rolstoel (gemakkelijker) voortbewegen in uw woning. Als u in aanmerking wilt komen voor een aanpassing middels de Wet maatschappelijke ondersteuning, wordt eerst bekeken of u hier zelf voor verantwoordelijk bent.

Hulpmiddelen

Soms kunnen hulpmiddelen ervoor zorgen dat u zich een stuk veiliger voelt in uw woning. Ze kunnen er ook voor zorgen dat zware fysieke handelingen worden verlicht voor uw zorgverlener. Voorbeelden zijn opklapbare beugels, een douchestoel, tillift of toiletstoel op wieltjes.

Er zijn allerlei hulpmiddelen die ervoor zorgen dat u zo zelfstandig mogelijk kunt leven. Ook als u moeite heeft met lopen, de weg vinden of niet lang kunt staan. Denk aan een rollator, wandelstok, po- of douchestoel, wandbeugels in de badkamer of een medicijndoos. Deze hulpmiddelen kunt u kopen, maar ze zijn ook vaak te huur of te leen.

Soms kunt u een vergoeding krijgen voor de aanschaf van hulpmiddelen. U kunt die vergoeding aanvragen bij uw zorgverzekeraar. Die verwijst u dan door naar een organisatie die deze hulpmiddelen verkoopt of verhuurt, zoals een thuiszorgwinkel. Voor sommige hulpmiddelen kunt u een aanvraag doen via de Wet maatschappelijke ondersteuning bij de gemeente. U bespreekt dan samen wat voor u een goede oplossing is.

Traplift

Als u moeilijk kunt traplopen, kunt u een traplift aanvragen bij de gemeente. De gemeente toetst of u hiervoor in aanmerking komt. Natuurlijk wordt er ook met u gekeken of er andere goede oplossingen zijn. Zo kan een tweede trapleuning bijvoorbeeld al een enorm verschil maken en misschien is het wel mogelijk om uw slaapkamer op de begane grond te realiseren.