Zwerfafval opruimen

Wil jij ons helpen de gemeente schoon te houden? Meld je dan aan als ZAP'per! Op deze pagina vind je formulieren om je aan- of af te melden als ZAP'per, en antwoorden op veel gestelde vragen.

ZAP'per is een afkorting voor Zwerf-Afval-Pakker. ZAP'pers zijn inwoners van de gemeente die vrijwillig zwerfafval opruimen, bijvoorbeeld als ze een rondje lopen, of de hond uitlaten. Iets voor jou? Meld je dan aan!

Meld je aan als ZAP'per

Afmelden als ZAP'per

Merk je dat je niet (meer) toekomt aan het ZAP'pen? Meld je dan af. Wij halen de opschoonmaterialen bij je op en geven die door aan een andere ZAP'per. 

Afmelden als ZAP'per

Waar kan ik zwerfafval opruimen (ZAP'pen)?

Je kan overal waar je wilt binnen de openbare ruimte zwerfafval opruimen: op straat, het buitengebied, speeltuintjes, parken, de sportvereniging. Overal waar je het nodig vindt. Je veiligheid en die van anderen staat hierbij natuurlijk voorop.

Hoe kom ik aan opruimspullen?

Als je je aanmeldt als ZAP'per krijg je van de gemeente opschoonmaterialen in bruikleen. 

Wanneer kan ik ZAP'pen?

Wanneer je maar wilt. Je bent hier volledig vrij in. Hou wel een beetje rekening met de nachtrust van je dorpsgenoten.

Hoe vaak moet ik zwerfafval opruimen?

Je moet niets! Al het zwerfafval dat je opruimt maakt de omgeving een stukje schoner. Mocht je merken dat je niet (meer) toekomt aan het ZAP'pen, dan kunnen we je opschoonmaterialen weer aan een ander doorgeven. Meld je af als ZAP'per. We komen de opschoonmaterialen vervolgens weer bij je ophalen. 

Wat moet ik doen met het opgehaald zwerfafval?

Je mag de zakken zwerfafval plaatsen bij de afvalbakken in de openbare ruimte. Het zwerfafval dat je opruimt tijdens het ZAP'pen wordt opgehaald door KempenPlus tijdens hun vaste route.

De zakken mogen binnen de bebouwde kom aangeboden worden op zondag en woensdag. Buiten de de bebouwde kom mogen de zakken alleen op woensdag worden aangeboden. 

Kan ik ook extra materialen bestellen voor anderen die mee willen helpen?

Je kunt je gezinsleden (partner/kinderen) aanmelden als ZAP-vrijwilliger als je op één adres woont. Vrienden, buren, clubgenoten kunnen zichzelf aanmelden om opschoonmaterialen te ontvangen.

Zijn er nog meer dingen die ik moet weten?

Tijdens het ZAP'pen ben je automatisch verzekerd via de gemeente tegen ongevallen en schade aan persoonlijke eigendommen. Na het aanmelden ontvang je alle informatie die je nodig hebt.

Hoe zie ik waar andere ZAP-vrijwilligers actief zijn?

Om te zien waar andere ZAP-vrijwilligers actief zijn, kun je de (gratis) Helemaal Groen-app gebruiken. Hiermee kun je jezelf zichtbaar maken voor anderen en zie je precies in welke gebieden nog niet is opgeruimd. 

Zwerfafval melden 

Kom je tijdens het opruimen van zwerfafval gevaarlijk afval of dumpingen tegen? Ruim dit dan niet zelf op. Maak hiervan een melding via BuitenBeter. De gemeente haalt het afval vervolgens op.

Heb je zwerfafval langs een rijksweg gezien? Meld dit dan via de gratis Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat  via 0800-8002.

Meer informatie

Heb je nog vragen over het ZAP-programma? Neem dan contact op met Milieusamenwerking De Kempen via milieusamenwerking@eersel.nl