De gemeente heeft aan twee partijen toestemming gegeven om glasvezel aan te leggen: dat zijn Brofiber en Delta Fiber. Er komen dus twee aparte glasvezelnetwerken.

Waarom glasvezel?

Er ligt op dit moment nog geen glasvezel binnen de bebouwde kom van Reusel met uitzondering van de Kruisstraat, deel Marialaan en de straten op/ rondom De Vlassert. Een aansluiting op glasvezel zorgt voor sneller en stabieler internet en helderdere televisie. Ook het spelen van computerspelletjes (waarbij de data via glasvezel loopt) wordt daardoor verbeterd. En glasvezel faciliteert ‘Zorg op afstand’ en domotica. Het is aan inwoners en ondernemers om te beslissen of zij een glasvezelaansluiting willen. Het laten plaatsen van een glasvezelaansluiting is niet verplicht. Als er geen toestemming wordt gegeven dan kan de kabel later alsnog worden aangesloten. Daar zijn wellicht kosten aan verbonden afhankelijk van de internetprovider. Dat glasvezel wordt aangelegd, betekent niet dat inwoners ook meteen gebruik maken van het glasvezelnetwerk. De twee partijen leggen allebei een eigen netwerk aan waarop zij providers toelaten. Een glasvezelaansluiting betekent soms dat er een abonnement moet worden afgesloten, dit verschilt per partij.

De rol van de gemeente

De gemeente gaat over het verlenen van toestemming voor de aanleg van de kabels. Als de aanvraag van een glasvezelbedrijf voldoet aan onze (gemeentelijke) voorwaarden dan zijn we volgens de Telecommunicatiewet verplicht een vergunning te verlenen. De gemeente heeft hierbij geen commercieel belang of voorkeur. Er is inmiddels vergunning verleend aan Delta Fiber en er is een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Brofiber. De gemeente houdt toezicht op de werkzaamheden. De beide bedrijven dienen zelf te communiceren over hun werkzaamheden met onze bewoners en ondernemers.

Geografische coördinatie

Twee glasvezelnetwerken betekent soms dat de straat twee keer open moet. Om de overlast voor inwoners te beperken, worden er met de partijen nog afspraken gemaakt. Deze werkafspraken kunnen een bepaalde graafvolgorde omvatten (bijv. van Noord naar Zuid voor partij 1 en vice versa voor partij 2). Daarnaast kan de gemeente beide partijen verzoeken vóór het woonrijp maken van een woningbouwplan hun glasvezel aan te brengen. Dit laatste om te voorkomen dat deze bedrijven achteraf door de bestrating en het gras door moet graven.

Meer informatie over de glasvezelaansluiting

Inwoners met vragen over glasvezelaansluiting kunnen terecht op de websites van Brofiber(externe link) en Delta Fiber(externe link). Inwoners met vragen over de vergunning of over het toezicht op graafwerkzaamheden vanuit de gemeente, kunnen bij de gemeente terecht via het telefoonnummer 0497 - 650 650 of e-mail naar ruimtelijkbeheer@reuseldemierden.nl.