Rijden in een elektrische auto is zuinig, schoon en comfortabel. Veel Nederlanders weten dat. We zien dan ook steeds meer elektrische auto's op de weg. Eigenaren en gebruikers van elektrische auto's (e-rijders) die op eigen terrein kunnen parkeren, kunnen zelf een oplaadpunt maken. Mensen die deze mogelijkheid niet hebben, kunnen gebruik maken van een openbare laadpaal.

Wat moet ik doen?

Inwoners en bedrijven kunnen vóór 25 januari 2020 een aanvraag indienen voor de plaatsing van een openbare laadpaal. Dat kan via het formulier 'Aanvraag publieke laadpaal'(externe link).

Voorwaarden

De belangrijkste voorwaarden waaraan aanvragen moeten voldoen zijn:

  • U heeft geen parkeergelegenheid op eigen terrein, zoals een oprit of carport. Is dit wel het geval? Dan kunt u uw eigen oplaadpunt maken en komt u niet in aanmerking;
  • U gebruikt of gaat een elektrische auto gebruiken. Dit kunt u aantonen met een kentekenbewijs, aankoopcontract of leasecontract;
  • Binnen een afstand van 300 meter van uw woning is geen openbare laadpaal aanwezig. Is dit wel het geval? Dan komt u niet in aanmerking voor nog een laadpaal.
  • Wij gaan zo efficiënt mogelijk om met de openbare ruimte. We zoeken binnen loopafstand van 300 meter naar de meest geschikte plek.

Wat kost het?

Het aanvragen van de openbare laadpaal is gratis. Voor het opladen aan een openbare laadpaal heeft u een laadpas nodig. U kunt hiervoor een abonnement afsluiten bij een van de aanbieders, te vinden op de website van EVnetNL(externe link). De kosten voor het abonnement en voor de elektriciteit betaalt u aan de aanbieder.

Aanvullende informatie

Waar vindt u een laadpaal?

Er zijn verschillende laadmogelijkheden in Reusel-De Mierden. Er zijn openbaren laadpalen, maar ook bedrijven die hun oplaadpaal ter beschikking stellen aan anderen. De locaties van de verschillende laadpunten zijn te vinden op de website www.oplaadpunten.nl(externe link).

Slim laden, de Brabantse aanpak

De provincie Noord-Brabant en Netbeheerder Enexis werken aan de realisatie van een uitgebreid netwerk van openbare oplaadpalen in woongebieden. Via het project ‘Slim laden, de Brabantse aanpak’ ontwikkelen ze innovatieve, betaalbare en slimme laadpalen samen met gemeenten, kennisinstellingen en marktpartijen. Namens 65 gemeenten in Noord-Brabant en Limburg heeft de provincie Noord-Brabant een aanbesteding verzorgd voor het plaatsen en exploiteren van in totaal 1.240 oplaadpalen in de openbare ruimte.

Alternatieve brandstoffen

Meer informatie over duurzame brandstoffen kunt u bekijken in de video 'Alternatieve brandstoffen op een rij'(externe link).

Contactpersonen

Team Ruimtelijk Beheer

Heeft deze informatie u geholpen?