Je betaalt forensenbelasting als je meer dan 90 dagen een gemeubileerde (vakantie)woning of stacaravan in gemeente Reusel-De Mierden beschikbaar hebt voor jezelf of je gezin, terwijl je in een andere gemeente woont.

Forensenbelasting online regelen

Je krijgt een aangifteformulier van de gemeente. Wij vragen je om deze gegevens in te vullen en terug te sturen. Je kan de gegevens ook online invullen via onderstaand formulier. De gegevens gebruiken we om te bepalen of je de forensenbelasting moet betalen.

Aangifte forensenbelasting indienen

Bezwaar maken

Als je het niet eens bent met de aanslag, kan je bezwaar maken. Zet in je bezwaar het aanslagnummer en leg uit waarom je het er niet mee eens bent. Stuur je bezwaar binnen 6 weken na de datum op het aanslagbiljet naar de gemeente.

Bezwaar indienen gemeentelijke belastingen en leges 

Wat kost het?

De forensenbelasting bedraagt voor het belastingjaar 2024 voor een gemeubileerde woning 0,758% van de WOZ-waarde, met een maximum van € 1.360,-.

Ik heb mijn recreatiewoning/caravan halverwege het jaar gekocht. Waarom moet ik voor het hele jaar forensenbelasting betalen?

Je betaalt forensenbelasting als je meer dan 90 dagen een gemeubileerde woning of stacaravan beschikbaar hebt voor jezelf of je gezin, terwijl je in een andere gemeente woont. Dit wil niet zeggen dat je de woning ook echt meer dan 90 dagen zelf gebruikt. 

Mijn recreatiewoning is door omstandigheden maar een paar weken door mij gebruikt. Kan de aanslag worden verminderd?

Nee, de aanslag forensenbelasting wordt niet aangepast aan persoonlijke omstandigheden. Je betaalt forensenbelasting als je de gemeubileerde woning of stacaravan meer dan 90 dagen van het belastingjaar voor jou of jouw gezin beschikbaar houdt. Het is niet relevant hoe vaak je de woning ook echt gebruikt en of daarin wordt geslapen.

Mijn recreatiewoning wordt verbouwd en kan niet worden gebruikt. Moet ik dan toch forensenbelasting betalen?

Dat hangt er vanaf. Kan je aantonen dat de woning het gehele jaar niet gebruikt kon worden? Dan kan de aanslag forensenbelasting misschien worden gestopt.

Mijn recreatiewoning wordt het hele jaar verhuurd via een verhuurbureau. Moet ik forensenbelasting betalen?

Staat de recreatiewoning het hele jaar open voor verhuur? Dan kom je voor de toeristenbelasting in aanmerking. In dit geval kan je schriftelijk vragen om een aangiftebiljet toeristenbelasting. Met het aangiftebiljet stuur je dan een kopie van de overeenkomst tussen jou en het verhuurbureau mee of een vermelding van een website. De persoon die belasting moet betalen is de persoon die gelegenheid biedt tot overnachten in zijn of haar ter beschikking staande ruimten. In dit geval is dat dan de verhuurder.

Ik heb dit jaar een recreatiewoning gekocht. Krijg ik dan ook dit jaar een aanslag forensenbelasting?

Nee. Volgend jaar krijg je over dit jaar een aanslag forensenbelasting.

Contactpersonen

Afdeling Belastingen

Heeft deze informatie u geholpen?