Hoe werkt stemmen?

1. Je ontvangt een stempas

Uiterlijk 2 weken voor de verkiezing ontvang je thuis je stempas(sen). Heb je geen stempas(sen) ontvangen of ben je deze kwijt? Vraag dan een nieuwe aan. Doe dit voor 10 maart 2023.

2. Kies een kandidaat

Bedenk voor het stemmen op welke kandidaat je wilt stemmen. Je ontvangt thuis een overzicht met alle kandidaten waarop gestemd kan worden.

3. Ga op 15 maart naar het stembureau

Neem je stempas en identiteitsbewijs mee. Dat kan een paspoort, rijbewijs, identiteitskaart of verblijfsdocument zijn. Deze mag niet langer dan 5 jaar verlopen zijn.

4. Kun je zelf niet naar het stembureau komen?

Dan kan iemand anders voor jou gaan stemmen. Vul de achterkant van de stempas(sen) in. Geef de stempas(sen) en een kopie van je identiteitsbewijs mee aan de persoon die voor jou gaat stemmen. 

5. Op het stembureau

Op het stembureau lever je je stempas(sen) in. Laat ook je identiteitsbewijs zien aan het stembureaulid.

6. Je krijgt een stembiljet

Op dit stembiljet staan alle lijsten (partijen) die meedoen aan de verkiezing. Ook staan alle kandidaten erop. Deze lijst neem je mee in het stemhokje.

7. In het stemhokje

Met het stembiljet en een rood potlood ga je een stemhokje in. Dat doe je alleen. Heb je vanwege je lichamelijke gesteldheid hulp nodig bij het stemmen? Dan mag er iemand mee om je te helpen.

8. Je kleurt één vakje rood

Kleur het rondje in voor de naam van de persoon op wie je wilt stemmen. Je kunt het stembiljet ook leeg laten. Dat heet blanco stemmen.

9. Lever het stembiljet in

Vouw het stembiljet op en stop deze in de stembus. Je hebt nu je stem uitgebracht. Na de verkiezingsdag worden de stemmen geteld. De uitslag vind je op onze website.

Op de foto: de stappen voor het stemmen