Als huishoudens hun energierekening niet of amper nog kunnen betalen, spreken we van energiearmoede. Door de hoge energieprijzen is het aantal huishoudens dat te maken heeft met energiearmoede flink gestegen. In onze gemeente gaat het om ruim 300 huishoudens.

Energiearmoede kent verschillende vormen. Denk aan:

  • huishoudens die hun energierekening niet kunnen betalen;
  • hoge energiekosten door een slecht geïsoleerd huis, maar niet genoeg geld hebben om dit aan te pakken;
  • huishoudens die bijvoorbeeld slechts één ruimte in huis verwarmen, om zo kosten te besparen.

Projecten

Voor structurele verlaging van de energielasten van huishoudens in energiearmoede is geld beschikbaar vanuit het Rijk. Dit geld mogen we niet direct betalen aan deze huishoudens. Daarom bieden we deze doelgroep ondersteuning bij het treffen van energiebesparende maatregelen. Hiervoor bewandelen we twee sporen:

  • Spoor 1: Huisbezoek energieambassadeurs en een op maat gemaakte energie bespaarpakket (koop- en huurwoningen)
  • Spoor 2: Isoleren woningen (koopwoningen)

Spoor 1

Heeft u in 2022 een energietoeslag ontvangen? Dan heeft u van ons een brief ontvangen, waarmee u zich kunt aanmelden voor een gratis bezoek van een energieambassadeur. De energieambassadeur is een vrijwilliger uit onze gemeente die het leuk vindt om andere inwoners te helpen om energie te besparen. Hij of zij heeft een speciale training gevolgd bij energiecorporatie KempenEnergie. Samen met jou bekijkt de energieambassadeur de woning. Hij geeft tips op maat om energie te besparen in huis en kan kleine energiebesparende materialen bestellen. Zowel het bezoek als de materialen zijn voor bewoners gratis. De coördinatie van de inzet van de energieambassadeurs is in handen van onze welzijnsorganisatie CordaadWelzijn.

U kunt zich nog steeds aanmelden voor een bezoek.

Spoor 2

Via dit spoor willen we particuliere woningeigenaren die leven in energiearmoede gaan ontzorgen en (deels)financieren in het nemen van grote isolerende maatregelen (spouw-, dak-, raam- en/of dakisolatie). Dit project is nog in ontwikkeling.

Ook energieambassadeur worden?

Graag! Voor meer informatie en aanmelden kun je contact opnemen met Anouk Verbeek van CordaadWelzijn via anoukverbeek@cordaadwelzijn.nl.

Vragen?

Heb je vragen over de hulp bij energiearmoede? Neem dan contact op met:

Energietoeslag 2023

Het kabinet heeft aangekondigd dat er ook in 2023 een eenmalige energietoeslag komt. De landelijke richtlijnen voor de energietoeslag 2023 zijn nog niet bekend. Het is daarom nog niet mogelijk om de energietoeslag al aan te vragen. Zodra er meer informatie bekend is, vind je dit op www.kempengemeenten.nl/energietoeslag(externe link).

Energiecoaches Goedkope Energie

Twijfel je of je bij je huidige energieleverancier moet blijven? Neem dan contact op met de energiecoaches van Goedkope Energie via Gezondverzekerd.nl.

Zij staan klaar met persoonlijk advies en kunnen je ook helpen met overstappen. Kijk voor meer informatie over dit aanbod en hoe je contact kunt opnemen met hen op www.kempengemeenten.nl/energie(externe link)