Als huishoudens hun energierekening niet of amper nog kunnen betalen, spreken we van energiearmoede. Door de hoge energieprijzen is het aantal huishoudens dat te maken heeft met energiearmoede flink gestegen. In onze gemeente gaat het om ruim 300 huishoudens.

Energiearmoede kent verschillende vormen. Denk aan:

  • huishoudens die hun energierekening niet kunnen betalen;
  • hoge energiekosten door een slecht geïsoleerd huis, maar niet genoeg geld hebben om dit aan te pakken;
  • huishoudens die bijvoorbeeld slechts één ruimte in huis verwarmen, om zo kosten te besparen.

Eenmalige energietoeslag 2023

Ook voor het jaar 2023 ontvangen inwoners uit de Kempengemeenten met een laag inkomen de energietoeslag. De energietoeslag bedraagt € 1300. We hebben de energietoeslag automatisch uitbetaald aan inwoners die al bij ons bekend zijn en die aan de voorwaarden voldoen. Zij hoeven hiervoor dus zelf geen aanvraag meer in te dienen.

Ben je bij ons bekend, dan heb je van de afdeling Maatschappelijke Dienstverlening een brief ontvangen over de energietoeslag 2023. Je bent bij ons bekend als je bijvoorbeeld in de maand september een bijstandsuitkering ontving of als je zelf de energietoeslag 2022 hebt aangevraagd en ontvangen.

Heb je een brief ontvangen van MD over de energietoeslag? Dan hoef je nu niets te doen. Je hoeft zelf geen aanvraag in te dienen en ontvangt de energietoeslag vanzelf op je rekening als je nog steeds aan de voorwaarden voldoet. Blijkt uit de controle dat je nu niet meer aan de voorwaarden voldoet of als er vragen zijn dan ontvang je altijd een nieuwe brief waarin we uitleggen wat je kunt doen.

Heb je de energietoeslag 2023 niet ontvangen? Maar denk je daar wel recht op te hebben? Dan kun je een aanvraag indienen tot 1 juli 2024. Bekijk het aanvraagformulier samen met alle aanvullende informatie en de voorwaarden op de website van kempenplus.com/geldzaken.

Structurele oplossingen

Voor structurele verlaging van de energiekosten van huishoudens in energiearmoede is geld beschikbaar vanuit het Rijk. Dit geld mogen we niet direct betalen aan deze huishoudens. We gebruiken dit geld om deze doelgroep te ondersteunen bij het nemen van energiebesparende maatregelen. Hiervoor bewandelen we twee sporen:

Spoor 1: tips en spullen om energie te besparen in huis

Heb je in 2022 een energietoeslag ontvangen? Dan heb je van ons een brief ontvangen, waarmee je je kunt aanmelden voor een gratis bezoek van een energieambassadeur. De energieambassadeur is een vrijwilliger uit onze gemeente die het leuk vindt om andere inwoners te helpen om energie te besparen. Hij of zij heeft een speciale training gevolgd bij energiecorporatie KempenEnergie.

Samen met jou bekijkt de energieambassadeur de woning. Hij geeft tips op maat om energie te besparen in huis en kan kleine energiebesparende materialen bestellen. Zowel het bezoek als de materialen zijn voor bewoners gratis. De coördinatie van de inzet van de energieambassadeurs is in handen van onze welzijnsorganisatie CordaadWelzijn.

Je kunt je nog steeds aanmelden voor een bezoek.

Meer informatie

Meer weten over dit project? Neem dan contact op met Marit van Dooren via m.vandooren@reuseldemierden.nl / 088 497 0166 of Marcha Jansen marcha.jansen@reuseldemierden.nl / 088 497 0346.

Spoor 2: (financiële) hulp bij het isoleren van je koopwoning

Als je een slecht geïsoleerde woning hebt (energielabel D of lager), kan je tot 31 december 2026 subsidie aanvragen om de isolatie te verbeteren. Daarmee bespaar je geld en help je het milieu. 

Deze subsidieregeling komt bovenop eventuele landelijke subsidies voor verduurzaming. Zo willen wij jou helpen met het isoleren van je woning. Gebruik de subsidie voor spouwmuurisolatie, vloer- en bodemisolatie, isolerend glas of dakisolatie.

Bekijk de voorwaarden en vraag aan

Energiecoaches Goedkope Energie

Twijfel je of je bij je huidige energieleverancier moet blijven? Neem dan contact op met de energiecoaches van Goedkope Energie via Gezondverzekerd.nl.

Zij staan klaar met persoonlijk advies en kunnen je ook helpen met overstappen. Kijk voor meer informatie over dit aanbod en hoe je contact kunt opnemen met hen op www.kempenplus.com/geldzaken.

KempenEnergie

Ook KempenEnergie kan je helpen bij het besparen van energie. Bij het energieloket kun je binnenlopen voor advies over hoe je energie kunt besparen. Ook zijn er energiecafés en online energie workshops. Kijk voor het totale aanbod op: www.kempenenergie.nl of stuur een e-mail naar info@kempenenergie.nl.

Vragen?

Heb je vragen over de energietoeslag? Neem dan contact op met KempenPlus via 0497 – 33 12 00. Elke dag is er een telefonisch spreekuur van 9 uur tot 11 uur. Of mail naar bijzonderebijstand@kempenplus.com.

Heb je vragen over de hulp bij energiearmoede in het algemeen? Neem dan contact op met: