Waar mogelijk is het slim om regenwater niet het normale riool in te laten lopen. In plaats daarvan is het vaak beter om regenwater dat op je dak, terras of perceel valt apart op te vangen. Bijvoorbeeld in je eigen tuin, of op een groen dak. Dat heet ‘afkoppelen’. In sommige delen van de gemeente is dit verplicht.

Waarom afkoppelen?

Afkoppelen heeft verschillende voordelen voor de natuur, het milieu en het riool in onze gemeente. Bijvoorbeeld:

  • Het riool loopt minder snel vol bij een hevige regenbui;
  • Het schone regenwater hoeft niet onnodig gezuiverd te worden;
  • We houden regenwater vast in ons eigen gebied, dat helpt tegen droogte.

In sommige delen van de gemeente is het verplicht om regenwater duurzaam op te vangen, in plaats van het zomaar in het riool te laten lopen. Dit geldt vooral voor gebouwen in het buitengebied die zijn aangesloten op druk- of vacuümriolering.

Verschillende manieren om af te koppelen

Er zijn verschillende manieren om regenwater op een duurzame manier af te koppelen. Wat bij het ene pand goed werkt, werkt bij het andere pand helemaal niet. Dat ligt bijvoorbeeld aan hoe de regenpijpen zijn aangesloten, en aan hoe goed de omliggende grond regenwater kan opnemen. Wij denken graag met je mee over de beste manier om regenwater op jouw perceel op een duurzame manier op te vangen.

Enkele opties zijn:

  • De regenpijpen onderaan afzagen en het water rechtstreeks in de tuin laten lopen;
  • De regenpijpen aansluiten op een regenkoffer, een regenton of infiltratiekratten;
  • Het aanleggen van een groen dak met mos of planten die water opnemen;
  • Een tweede ringleiding maken die het water naar een sloot in de buurt brengen;
  • Een tweede ringleiding maken die aansluit op het hemelwaterriool.

Financiële hulp bij afkoppelen

De materialen die je nodig hebt om het regenwater op een duurzame manier af te koppelen worden door de gemeente vergoed (met uitzondering van regentonnen). Het bedrag dat je van ons ontvangt, wordt door Waterschap De Dommel verdubbeld. Deze ‘afkoppelverdubbelaar’ krijg je automatisch als je een afkoppelvergoeding aanvraagt.

Afkoppelvergoeding aanvragen

De afkoppelvergoeding kun je aanvragen via onderstaand formulier. Hier heb je DigiD voor nodig. Houd ook je rekeningnummer en (een kopie van) de factuur van je gemaakte kosten bij de hand. En lees van tevoren goed de voorwaarden voor de afkoppelvergoeding door om zeker te weten dat jij in aanmerking komt.

Materiaalvergoeding aanvragen

Contact

Romy Schellekens, team Ruimtelijk Beheer

r.schellekens@reuseldemierden.nl

0497- 650 650