In 2050 moeten alle woningen en bedrijven in Nederland aardgasvrij zijn, óók in onze gemeente. Dat klinkt misschien ver weg, maar is dichterbij dan je denkt! Aardgasvrij betekent dus dat we elektrisch gaan koken en gebouwen op een andere manier gaan verwarmen dan de CV-kachel.

De gemeenteraad heeft daarom in december 2021 de Transitievisie Warmte vastgesteld. Daarin staat welke alternatieven er in welke buurten het meest haalbaar en betaalbaar zijn. Ook staat hierin in welke volgorde we van start gaan en welke technieken we verder willen onderzoeken. Tussen nu en 2050 kan echter nog veel gebeuren. Daarom nemen we de visie elke vijf jaar weer onder de loep en passen deze aan waar nodig.

Lees de Transitievisie Warmte! (externe link) 

Wat betekent dit voor mij?

Of je nu huurder, huiseigenaar of ondernemer bent, je kunt er al rekening mee houden dat alle gebouwen van het aardgas af gaan. Alle nieuwbouw wordt nu al aardgasvrij opgeleverd. We weten nog niet hoe jouw huis in de toekomst verwarmd gaat worden. Dit kan met een warmtepomp, maar wellicht komen er ook andere technieken beschikbaar. Los van welke oplossing er komt, kun je nu al beginnen met de juiste stappen.

Terugdringen van het energieverbruik is een goede eerste stap. Dat kan met kleine maatregelen, maar ook door je woning of pand goed te isoleren. Wil je weten wat je kunt doen om energie te besparen? Of welke subsidies er zijn voor duurzaamheidsmaatregelen in jouw woning of pand? Of hoe je je verder alvast kunt voorbereiden op aardgasvrij wonen? Vraag dan bijvoorbeeld advies aan via de website van Kempenenergie(externe link) of bekijk de besparingstips van Milieu Centraal(externe link).

Van visie naar wijkuitvoeringsplan

In de Transitievisie Warmte liggen er kansen op twee niveaus. De komende tijd gaan we deze plannen verder uitwerken. We zetten hierbij in op:

  1. Een besparingsprogramma: we willen onze inwoners aanmoedigen en ondersteunen om hun huis te isoleren. Alles begint namelijk met isoleren. Wat we niet verbruiken met elkaar, hoeven we natuurlijk ook niet op te wekken.
  2. Wijkuitvoeringsplan: hierin beschrijven we hoe we samen met onze inwoners aan de slag gaan om huizen aardgasvrij of aardgasready te maken en op welke manier.

Wil je op de hoogte blijven van de warmtetransitie in onze gemeente?

Meld je aan voor de nieuwsbrief!