Geld of spullen doneren

Via de vrijwilligers van Vluchtelingenwerk wordt, indien nodig gericht spullen ingezameld voor de vluchtelingen die in onze gemeente verblijven. Dan weten we ook zeker dat de spullen goed terecht komen en goed gebruikt worden! We verzoeken om niet op eigen initiatief spullen naar het vakantiepark of het gemeentehuis te brengen.

Vrijwilliger worden voor Vluchtelingewerk

Vluchtelingenwerk is het eerste aanspreekpunt voor vluchtelingen in onze gemeente. Vluchtelingenwerk kan vrijwilligers gebruiken voor de maatschappelijke begeleiding van vluchtelingen en voor het spreekuur. Wil je hierbij helpen of wil je op een andere manier iets voor Vluchtelingenwerk doen? Neem dan contact op met onze lokale coördinator Wendy Smolders via wsmolders@vluchtelingenwerk.nl of 06 - 10 36 48 29 om samen te bespreken wat jij kunt betekenen.

Taalkaart Oekraïens > Nederlands

Er is een handige taalkaart waarop alledaagse woorden in tekst en in beeld zijn vertaald in het Oekraïens. Je kunt de kaart downloaden en zelf printen of afhalen bij de receptie in het gemeentehuis.

Hulplijn voor vluchtelingen en hulpaanbieders

Het Rode Kruis heeft een Whatsapp-hulplijn geopend voor Oekraïense vluchtelingen. Via 06 – 48 15 80 53 kunnen zij in het Engels of Oekraïens vragen stellen. Er is ook een telefonische hulplijn voor mensen die vragen hebben in het Nederlands. Via 070 – 445 58 88 kunnen zowel hulpvragers als -aanbieders terecht tussen 09.00 – 21.00 uur.

Aanmelden als gastgezin

Aanmelden als gastgezin voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen kan via Takecarebnb.

(Huis)dieren uit Oekraïne

Via 088 -  811 33 33 en info@hulpvoordierenuitoekraine.nl kun je hulp vragen bij de opvang van dieren uit Oekraïne. Ook als je bijvoorbeeld Oekraïners en hun dieren thuis opvangt. De dieren krijgen de nodige vaccinaties en medische hulp, praktische zaken als mandjes en voer of eventueel tijdelijk onderdak. 

De Dierenbescherming, DierenLot, IFAW en de NFDO werken samen voor dit meldpunt. Verder helpen Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn, de dierenpolitie, de Dierencoalitie, Mendoo, Stray-AFP en Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn mee om alle nodige hulp te bieden.