Sinds vandaag staan er in De Kempen alvast vier tijdelijke liftpunten om liftend van A naar B te reizen. Deze liftpunten vormen de aftrap van F’kes meerijden. Een initiatief waarbij dorpsgenoten worden gestimuleerd om meer samen te reizen en vaker de auto te laten staan. De wethouders van Eersel, Bladel, Reusel-De Mierden en Bergeijk gaven met de opening van de vier liftpunten in hun gemeenten het startsein.

F’kes Meerijden

De wegen in de Brainportregio raken alsmaar voller en daarom is automijding een belangrijke pijler binnen het programma Brainport Bereikbaar. Met name in dorpskernen blijkt het laten staan van de auto een uitdaging. Het openbaar vervoer kent in veel gevallen een beperkte dienstregeling en de opkomst van deelconcepten - denk aan deelauto’s, scooters, fietsen en bakfietsen - beperkt zich tot nu toe vooral tot stedelijk gebied. Een initiatief dat zich juist specifiek gaat richten op minder en slimmer reizen in landelijk gebied, is F’kes Meerijden. F’kes Meerijden geeft een nieuwe invulling aan het fenomeen liften en faciliteert liftpunten in het dorp. Daar reizen geen vreemden, maar juist dorpsgenoten met elkaar samen. Want juist in een dorp is de sociale cohesie sterk en heerst een ‘ons-kent-ons-cultuur’.

Liftmentaliteit

Met de vier tijdelijke liftpunten zet de regio de eerste stap naar minder en slimmer reizen. De inwoners van Eersel, Bladel, Reusel-De Mierden en Bergeijk krijgen de komende weken de mogelijkheid tot ‘proefliften’. Eline Swinkels (Brainport Bereikbaar): “We willen in september met een zachte landing de nieuwe liftmentaliteit introduceren en inwoners laten ervaren dat samen reizen met bekenden helemaal niet zo gek is.” De aftrap van F’kes Meerijden is een uitnodiging aan alle inwoners om de verrassende voordelen van liften eens te ervaren. Het doel is op korte termijn het liftnetwerk uit te breiden met zes liftzuilen in de vier Kempense gemeenten en het liften te testen.

Duim en blauw bord

De opstapmogelijkheden om te liften zijn voor automobilisten en lifters te herkennen aan een grote duim - het internationale symbool voor liften - in combinatie met een blauw bord dat in vorm geïnspireerd is op de welbekende bushalte. “De associatie met even stoppen en meerijden is daarmee snel gelegd”, aldus Swinkels. Op het blauwe bord staat het liftconcept nog eens uitgelegd in een simpel stappenplan: duim omhoog, wachten op een lift, f’kes meerijden.

Meer weten?

F'kes meerijden is een initiatief van Brainport Bereikbaar. Meer informatie vind je via www.brainportbereikbaar.nl(externe link)