De regio waarin de vier Kempengemeenten Reusel-De Mierden, Eersel, Bladel en Bergeijk liggen is aan het groeien en dat kan in de toekomst ook gevolgen hebben voor onze gemeenten. Hoe die gemeenten, die onderdeel zijn van de Brainportregio in Zuidoost-Brabant, gaan groeien is nog niet bekend. Duidelijk is wel dat er grote opdrachten liggen om te zorgen voor meer woningen, goede voorzieningen, het verbeteren van de bereikbaarheid en het welzijn van de inwoners. Maar die groei heeft ook gevolgen voor het landschap en het klimaat.

Kunnen de Kempengemeenten nog wel groen en gemoedelijk blijven?

Waar liggen kansen voor onze regio en welke uitdagingen komen we tegen? De Kempengemeenten werken samen aan ‘Ontwikkelstrategie de Kempen’: de ontwikkeling van de Kempen op het gebied van wonen, werken, bereikbaarheid en welzijn. Inwoners worden uitgenodigd om mee te denken en mee te praten over wat we willen behouden, versterken of juist toevoegen. Want hoe vinden we bijvoorbeeld de balans tussen ruimte en groei? En welke zorgen spelen er? Er staat van alles te gebeuren. Hoe we lokaal tegen deze zogenaamde ‘schaalvergroting’ aankijken, bespreken we met elkaar.

Toekomstdialoog de Kempen

Voor alle kernen van de Kempengemeenten worden bijeenkomsten georganiseerd over Ontwikkelstrategie de Kempen. Tijdens deze ‘Toekomstdialoog de Kempen’ wordt uitgelegd wat ons te wachten staat en wat de Ontwikkelstrategie inhoudt. Daarna kunnen deelnemers met elkaar in gesprek (dialoog) om van elkaar te horen hoe men denkt over de juiste manier om onze regio te laten groeien. Want die groei betekent meer mensen, meer woningen, meer bedrijven en meer voorzieningen. Samen nadenken dus over de toekomst van de Kempen.
Op 8 april staat de eerste toekomstdialoog gepland voor de gemeente Eersel. Ook in onze gemeente worden er toekomstdialogen georganiseerd. Deze vinden plaats op 15 april in Reusel en op 7 mei in Hulsel. Je kunt je aanmelden voor de bijeenkomsten via reuseldemierden.nl/ontwikkelstrategie-de-kempen.

Natuurlijk kunnen niet alle ideeën en wensen die op tafel komen worden opgenomen in de Ontwikkelstrategie. Wat we wel kunnen doen is met elkaar, met aandacht voor alles wat wij in onze gemeenten en dorpen belangrijk vinden, in gesprek gaan. Samen nadenken over de toekomst van onze gemeenten. Zodat we ons ook in de toekomst thuis blijven voelen in de Kempen.

Toekomstdialoog de Kempen; Wij zoeken naar de balans tussen ruimte en groei, denk jij mee?