Het leven is duurder geworden. Het kan lastig zijn om met je huidige inkomen rond te komen. Er zijn verschillende regelingen om inwoners hierbij te ondersteunen.

Prijsplafond, voor iedereen

Vanaf 1 januari 2023 geldt een prijsplafond op gas en elektriciteit voor alle huishoudens en kleinverbruikers. Het prijsplafond betekent dat je tot een bepaald verbruik een lager tarief betaalt voor gas en elektriciteit.

Het prijsplafond: het maximale tarief voor gas tot een verbruik van 1.200 per jaar is € 1,45 per kuub. Voor elektriciteit is het tarief tot een verbruik van 2.900 kWh € 0,40 per kWh. Verbruik je meer dan 1.200 kuub aan gas en meer dan 2.900 kWh aan elektriciteit? Dan geldt het tarief zoals opgenomen in het energiecontract.

Eenmalige energietoeslag 2023

Net als vorig komt er in 2023 een energietoeslag. De vijf colleges van burgemeester en wethouders van de Kempengemeenten zijn nu druk bezig om de regels voor de energietoeslag 2023 uit te werken. Op dit moment kun je de energietoeslag 2023 dan ook nog niet aanvragen. Zodra dit wel mogelijk is, lees je dit onder andere op www.kempengemeenten.nl/energietoeslag. Daar komt dan ook het aanvraagformulier samen met alle aanvullende informatie en de voorwaarden terug. Ook kun je dan lezen of je zelf een aanvraag moet indienen of dat je in aanmerking komt voor een automatische toekenning.

Bijzondere bijstand

Wat als je ondanks het prijsplafond de energierekening niet kunt betalen? Dan heb je misschien wel recht op bijzondere bijstand voor energiekosten.

De beoordeling voor bijzondere bijstand is strenger dan bij de energietoeslag. Zo wordt er gekeken of de kosten voor energie boven het prijsplafond uitkomen en in hoeverre deze met het inkomen en eventueel spaargeld betaald kunnen worden. Ook met een hoger inkomen kun je recht hebben op bijzondere bijstand voor een deel van je energierekening.

Kijk voor meer informatie op www.kempengemeenten.nl/bijzondere-bijstand. Er is ook een telefonisch spreekuur op werkdagen van 09.00 tot 11.00 uur via telefoonnummer 0497 - 745 544.

Hulp nodig?

Veel dingen zijn zelf te regelen, maar soms is het fijn als er iemand met je meekijkt of helpt. Bijvoorbeeld om te zien waar je recht op hebt of bij een aanvraag. Neem hiervoor contact op met het Sociaal Raadslieden Werk. Het sociaal raadslid voor de gemeente Reusel-De Mierden is Twan Adams. Hij is elke woensdag aanwezig in het gemeentehuis in Reusel voor hulp aan inwoners. Bel of mail voor een afspraak: t.adams@kempengemeenten.nl en 06 - 21 19 60 74.