Samen tegen eenzaamheid

Samen tegen eenzaamheid

Iedereen voelt zich wel eens alleen. Maar als dat lang duurt, is dat niet goed voor je gezondheid en kun je wel wat hulp gebruiken. Gelukkig zijn er allerlei initiatieven die je kunnen helpen! Op deze pagina lichten we er een paar uit.

Wij vinden het belangrijk dat iedereen mee kan doen in de maatschappij. Daarom werken wij samen met onze partners en de andere Kempengemeenten aan manieren om mensen uit de eenzaamheid te krijgen. Op deze pagina vind je een verzameling van dat soort initiatieven. Of je nu nieuwe vrienden wilt maken, ergens hulp bij nodig hebt, of gewoon weer eens een terrasje in het dorp wilt pakken met vriendinnen: er is voor iedereen wel wat te vinden.

Vrijwilliger worden

Wil jij helpen mensen uit de eenzaamheid en weer terug in het maatschappelijk leven te krijgen? Bijvoorbeeld door af en toe een wandeling met iemand te maken, samen een rondje te fietsen, of iemand te helpen met praktische zaken? Wat goed! Neem direct contact op met een van de onderstaande initiatieven en vraag hoe je kunt helpen. 

Voor iedereen

Grensdorpen.nl

Grensdorpen.nl is een sociaal platform waarop inwoners en organisaties informatie, activiteiten en initiatieven kunnen plaatsen. Zo kunnen meer mensen elkaar en activiteiten vinden. Neem gerust eens een kijkje en maak zelf ook een profiel aan.

Naar grensdorpen.nl(externe link) 

Een maatje via Cordaad Welzijn

Heb jij behoefte aan gezelschap of zoek je een maatje om spelletjes mee te doen, een fijne wandeling te maken of gewoon elke week samen te kletsen over wat je bezig houdt? Cordaad Welzijn helpt bij het vinden van een maatje om wekelijks samen iets te ondernemen. Benieuwd geworden? Neem contact op met Eefje Heesterbeek via 06 - 5879 7156 of eefjeheesterbeek@cordaadwelzijn.nl, of met jongerenwerker Anouk via 06 - 5748 6744

Naar Cordaad Welzijn(externe link)

Loket van A tot Z

Heb je ergens hulp bij nodig en kom je er zelf niet meer uit? En lukt het ook niet met hulp uit je eigen omgeving? Dan kun je terecht bij Loket van A tot Z. Onze medewerkers geven graag advies en denken met je mee. Bel om een afspraak te maken naar 0497 - 582 100

Naar Loket van A tot Z

Duofietsen

Onder het motto "Samen zijn, samen fietsen, samen plezier, samen verder" gaat Stichting Duofietsen regelmatig een rondje fietsen in de omgeving van Reusel met hun duofietsen. De vrijwilligers fietsen samen met mensen die dit niet meer zelfstandig kunnen, eenzaam zijn of behoefte hebben aan contact. Aanmelden kan via de website van de stichting. 

Naar Stichting Duofietsen(externe link)

De Luisterlijn

Heb jij behoefte aan een luisterend oor? Bel dan met de Luisterlijn. Daar kun je 24 uur per dag anoniem je verhaal kwijt. Je wordt echt gehoord, dat lucht op. Getrainde vrijwilligers bieden een luisterend oor en geven je een steuntje in de rug. De Luisterlijn is bereikbaar via 088 - 07 67 00 00.

Voor senioren

KBO

Ben je 50+ en vind je het leuk om deel te nemen aan sportieve of culturele activiteiten? In elke kern is er een KBO die activiteiten organiseert en ondersteuning biedt bij bijvoorbeeld belastingaangifte. Neem gerust contact op met de KBO in jouw kern!

De 'tweede huiskamer'

In Reusel, Hooge Mierde en Lage Mierde ben je welkom in de 'tweede huiskamer' voor gezelligheid en contact. Een groep enthousiaste vrijwilligers zit klaar voor een kopje koffie en een praatje. En soms worden er ook leuke activiteiten georganiseerd, zoals samen handwerken of spelletjes spelen. Kom je ook op visite in de huiskamer?

  • Reusel: De Höskaomer, in het gemeentehuis. Elke dinsdag, woensdag en donderdag van 9:30 tot 12:00. En elke donderdag ook van 13:30 tot 16:00.
  • Hooge Mierde: De Vûrkoamer, in De Schakel. Elke donderdag van 9:30 tot 12:00.
  • Lage Mierde: De Dorpskamer, in De Ster. Elke donderdag van 13:30 tot 16:00.

Voor jongeren

Join Us in de Kempen

Join Us is er voor jongeren die zich alleen voelen en daar verandering in willen brengen. Elke twee weken zijn er bijeenkomsten voor 12- tot 18-jarigen en voor 18- tot 25-jarigen waarop je andere jongeren ontmoet. Er zijn ervaren begeleiders aanwezig die helpen met het verbeteren van sociale vaardigheden en het versterken van je zelfbeeld. De bijeenkomsten zijn in Bladel en Bergeijk. Zien we je daar?

Naar Join Us(externe link) 

Hey, het is oké (podcast)

Steeds meer jongeren voelen zich soms of vaak alleen. In deze podcast gaat Reinjan Prakke langs bij 5 jongeren. Sarah (21), Mees (24), Jennate (19), Isaac (21) en Dionysia (19) delen hun eigen bijzondere verhaal. Ze vertellen hoe het was om zich alleen te voelen en over hoe ze ontdekten dat ze niet de enige waren. Aan het einde van elke aflevering, praten ze met iemand waar ze close mee zijn over hun eenzaamheid. 

Luister de podcast(externe link)

Voor mensen met een fysieke beperking

De Zonnebloem

De Zonnebloem staat klaar voor iedereen met een lichamelijke beperking vanaf 18 jaar. Bijvoorbeeld in de vorm van een bezoek, kopje koffie of gezelschapsspelletje. Maar de vereniging organiseert ook algemene activiteiten waaraan iedereen die tot de doelgroep behoort deel kan nemen. Je bent van harte welkom!

Naar De Zonnebloem(externe link)

De rolstoelfiets

Met de speciale rolstoelfiets kunnen mensen met een lichamelijke beperking – al dan niet in een rolstoel – samen met een vrijwilliger, familielid of vriend op pad. Het fietsdeel kan worden afgekoppeld van het rolstoeldeel. Hierdoor is het erg gemakkelijk om tussendoor even te ontspannen. Bijvoorbeeld door familie of een terras te bezoeken.

Wil je deze fiets huren? Neem dan contact op met Ad van Limpt, 06 - 2346 5275. De kosten bedragen € 5,00 per dagdeel of € 10,00 per dag.

Voor mensen met een mentale uitdaging

Lofjoe

Liefde en vriendschap; iedereen heeft het nodig. Als je een verstandelijke beperking of leerachterstand hebt, is het maken van nieuwe vrienden of het vinden van een relatie niet altijd makkelijk. Kennis over sociale regels en vaardigheden zijn niet altijd vanzelfsprekend. Ondersteuning hierbij kan dan fijn zijn! Daarom organiseren we samen met Lofjoe en de andere Kempengemeenten ontmoetings- en thema-avonden voor mensen met een leerachterstand of verstandelijke beperking (met of zonder autisme).

Naar Lofjoe

Psysalon

Om mensen met een psychische kwetsbaarheid en hun naasten en betrokkenen te ondersteunen en te inspireren, organiseren Lumens, MEE, GGzE en Cordaad Welzijn een aantal bijeenkomsten onder de naam Psysalon.

Psysalon is voor iedereen die geïnteresseerd is in het thema, maar in het bijzonder voor mensen die te maken hebben met een psychische kwetsbaarheid. Bij Psysalon mag iedereen aansluiten en heeft iedereen recht van spreken. Kom je meepraten of alleen luisteren?

Meer informatie via psysalondekempen@gmail.com.

Eén tegen Eenzaamheid

Logo Een tegen Eenzaamheid

Samen met jou willen wij eenzaamheid terugdringen en voorkomen. Daarom hebben we ons in het najaar van 2020 aangesloten bij de landelijke aanpak 'Eén tegen Eenzaamheid'. Op de website van 'Eén tegen Eenzaamheid(externe link)'. lees je meer over wat eenzaamheid is en hoe je eenzaamheid kunt herkennen. Je leest op deze website ook over wat je zelf kunt doen om het verschil te maken voor iemand die eenzaam is.

Je kunt ook altijd contact opnemen met ons Loket van A tot Z als je je eenzaam voelt, vragen hebt over eenzaamheid of als je een initiatief wilt opzetten. Wij helpen je verder en denken graag met je mee!

Naar Loket van A tot Z