Wateroverlast

We hebben steeds vaker te maken met extreem weer. Flinke regenbuien, volle sloten en hoge grondwaterstanden zorgen ondertussen bijna jaarlijks voor wateroverlast. Op deze pagina lees je wat wij doen om de wateroverlast tegen te gaan. En wat jij kan doen om ons te helpen.

Wateroverlast melden

Moet je wateroverlast melden? Dat ligt aan de situatie. In onderstaand overzicht vind je de belangrijkste vuistregels:

  • Bel 112 bij acuut gevaar
  • Is er geen spoed, maar wel gevaar, bel dan de brandweer
  • Meld verstopte riolering in de straat bij de gemeente

Ondergelopen ruimtes en verstopte riolering in huis hoef je niet te melden. Dit regel je zelf. Neem contact op met je verzekeraar om te checken of je verzekerd bent tegen waterschade. 

Infographic wateroverlast melden

Wat doen wij tegen wateroverlast?

Soms is het weer zo extreem, dat het riool het water niet meer kan afvoeren. Dit leidt helaas tot wateroverlast; straten lopen vol, water kan via het toilet de woning inlopen en putdeksels schieten los door de hoge druk in het riool. 

Daarom nemen we maatregelen, bijvoorbeeld door aparte regenwaterriolen aan te leggen. Het regenwater wordt dan afgevoerd naar een beek, sloot of vijver in de buurt, waarin veel meer water kan worden opgevangen. Ook proberen we de openbare zo in te richten dat water goed kan worden opgevangen en afgevoerd. We bergen bijvoorbeeld meer water tussen stoepranden op straat of in verlaagde bermen en wadi's, zodat het water niet richting woningen loopt.

Hoe kan jij helpen?

Iedereen kan helpen wateroverlast te voorkomen of te verminderen! Deze maatregelen kun jij treffen om overlast te beperken:

  • Houd goten en afvoeren schoon (zorg dat er geen bladeren in zitten).
  • Check of de ont- en beluchting van het riool in orde is en of deze groot genoeg is. Ont- en beluchten doe je via een standpijp die door het dak van je woning loopt. Bij sommige woningen ontlucht het riool via de regenpijp. Bij hevige regen is er dan geen ruimte voor de lucht, omdat de regenpijp al vol zit met water. Dit kan problemen veroorzaken.
  • Leg een ontlastput aan in je tuin of inrit. Zo kunnen lucht en water via deze put weg. Je hebt dan minder kans dat het water via de woning naar binnen komt. Leg de put wel aan op een plek waar het water bijvoorbeeld richting een sloot of de straat kan stromen. Anders loopt het water alsnog via de deur naar binnen.
  • Koppel je woning af. Door regenpijpen af te koppelen en aan te sluiten op het regenwaterriool, loopt water rechtstreeks naar een beek, sloot of vijver. Hierdoor vermindert de kans dat het water via je toilet terug de woning inloopt. Zorg wel dat de ontluchting van het vuilwaterriool in orde is, om stank te voorkomen. Lees meer over afkoppelen via https://www.reuseldemierden.nl/regenwater-duurzaam-opvangen-afkoppelen
  • Spoel geen vet, mondkapjes of babydoekjes door het toilet. Het riool raken daardoor verstopt, waardoor water niet snel genoeg wegzakt.

Contact

Wil je een verstopt riool in de straat melden? Of heb je vragen over hoe wij wateroverlast tegengaan? Neem dan contact met ons op via gemeente@reuseldemierden.nl of bel 0497 - 650 650.